Van onze correspondent
Den Haag - De kinderrechten in Caribisch Nederland zijn aanmerkelijk minder goed beschermd dan in Europees Nederland.
kinderombudsvrouwWat velen al vermoedden, werd gisteren door Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer bevestigd. In het verslag van haar kinderrechtentour door de provincies maakt zij ook kort melding van haar bezoek aan Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Volgend jaar komt zij daar met een uitgebreidere rapportage op terug, maar vooruitlopend daarop laat ze weten zich zorgen te maken om de situatie van kinderen op de BES-eilanden.
,,Ik heb daar met veel kinderen en jongeren gesproken. Ik heb tijdens mijn reis ervaren dat de eilanden echt drie aparte eilanden zijn. Ieder met zijn eigen kracht en zijn eigen problemen en uitdagingen. Hoewel ik mijn onderzoek nog niet heb afgerond, is wel duidelijk dat de kinderen in Caribisch Nederland niet dezelfde toegang tot hun rechten hebben als de kinderen in het Europese deel van Nederland”, aldus de Kinderombudsvrouw.
Een complicerende factor is dat er weinig gegevens bekend zijn over kinderen. ,,We weten dat er veel armoede is, maar ik heb ervaren dat de kinderen daar niet over praten. Ze weten wel van kinderen die weinig geld hebben, maar dat gaat niet over henzelf. We kunnen ons ook goed voorstellen dat kinderen hier niet graag over praten in groepsverband. De kinderen zijn zich overigens wel heel bewust van hoe duur dingen op het eiland zijn: gezond eten is duur, schoolspullen zijn duur.”
Op alle drie de eilanden hebben de kinderen gemeld hun leven saai te vinden. ,,Ze willen graag meer leuke activiteiten, sport en cultuur. Soms zijn die activiteiten er wel, maar is het moeilijk om er te komen. Verder geven veel kinderen aan hun ouders te missen. Een van de redenen hiervoor is dat veel ouders meerdere laagbetaalde banen moeten hebben om in de hoge kosten van levensonderhoud te voorzien. De kinderen zijn na schooltijd alleen thuis of gaan naar een naschoolse activiteit.”
Om met goede aanbevelingen te komen voor het verbeteren van de situatie voor kinderen in Caribisch Nederland wil Kalverboer nader onderzoek doen. ,,Ik heb een vragenlijst uitgezet waar kinderen en jongeren kunnen aangeven hoe zij hun leven ervaren. Deze vragenlijst is in het Nederlands, Papiaments en Engels. Deze kan anoniem worden ingevuld en staat op www.dekinderombudsman.nl/vragenlijst. Ik verwacht mijn onderzoek voor de zomer af te ronden.”
De vragenlijst is inmiddels door bijna 250 kinderen ingevuld van wie 91 procent uit Bonaire. Iets meer meisjes (55 procent) dan jongens hebben gereageerd. De vragenlijst kan nog tot en met januari online worden ingevuld.
Behalve met kinderen en jongeren heeft Kalverboer tijdens haar bezoek ook gesproken met ouders, professionals en bestuurders. ,,Wat we op de eilanden gehoord en gezien hebben, gaan wij nu verder uitwerken. Daar gaan we de komende maanden mee aan de slag. Het is al wel duidelijk dat het leven van kinderen en jongeren in Caribisch Nederland behoorlijk verschilt van het leven van leeftijdsgenoten in het Europese deel van Nederland en dat veel van hun kinderrechten een stuk minder goed beschermd zijn.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).