Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - De regiezitting van de zaak Babel is aangehouden tot nader order. Dat hoorde het Openbaar Ministerie (OM) gisteren van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie.

babel

De reden voor de aanhouding is dat de nieuwe advocaten van oud-premier Gerrit Schotte (MFK) en zijn levenspartner Cicely van der Dijs meer tijd willen om de zaak te bestuderen. Dit verzoek is door het gerecht gehonoreerd. In een reactie laat het OM weten dit besluit te betreuren en nu af te wachten tot er een nieuwe datum bekend wordt gemaakt voor de regiezitting. ,,Tot op dit moment is hier geen datum voor vastgesteld”, aldus het OM.
Eerder deze maand werd nog bekendgemaakt dat het hoger beroep van de zaak Babel op 11 augustus dient. Op deze datum zouden de oud-premier en zijn partner wederom moeten voorkomen voor corruptie, witwassen en valsheid in geschrifte. Dit keer zal hun lot door drie rechters worden bepaald.
Het stel werd eerder al door het Gerecht in Eerste Aanleg veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar voor Schotte en een celstraf van achttien maanden voor Van der Dijs. Bovendien werd Schotte ontzet uit het recht voor een periode van vijf jaar te worden verkozen. Naast de veroordeling voor valsheid in geschrifte, witwassen en het voorhanden hebben van ‘frequency jammers’, werd Schotte tevens veroordeeld voor ambtelijke omkoping en de valse aangifte van het verlies van zijn diplomatieke paspoort. Het gerecht achtte in maart bewezen dat Schotte zich als ambtenaar heeft laten omkopen door casinobaas Francesco Corallo. ,,Onvermijdelijk dreigt daardoor, al dan niet op termijn, een voorkeursbehandeling van de schenker door de ambtenaar. Schotte heeft zijn plicht als ambtenaar verzaakt: integer en neutraal te zijn”, aldus de rechter toentertijd.
Vlak nadat de datum voor de behandeling in hoger beroep bekend werd gemaakt, liet Schotte weten dat Eldon ‘Peppie’ Sulvaran, die hem en Van der Dijs tot op dat moment in de zaak Babel had vertegenwoordigd, zich had teruggetrokken. Over de reden van het vertrek van Sulvaran werd met geen woord gerept, maar wel liet Schotte zich ontvallen dat hij op zoek is naar een advocaat die hij kan betalen. Niet veel later werd bekend dat de Nederlandse topadvocaten Geert-Jan Knoops en Carry Knoops-Hamburger en van Curaçaose bodem advocate Marije Vaders het nieuwe verdedigingsteam vormen voor Schotte en Van der Dijs.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.