‘Contact met Wiels uitstekend’
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De door politieke partij PAR aangestelde plaatsvervangend Gevolmachtigde minister Anthony Begina laat zich niet afleiden door de perikelen rond Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels en het Curaçaoshuis. ,,Ik heb mijn opdracht.”

begina

Gisteren stelde de gele partij haar man in Nederland voor aan de Curaçaose bevolking tijdens een persconferentie. Begina werd eind januari benoemd nadat PAIS-statenlid Marilyn Moses uit de partij stapte en de coalitie niet langer steunde. In ruil voor toetreding tot het kabinet-Whiteman mocht PAR de minister van Economie, Eugene Rhuggenaath, en de plaatsvervangend Gevolmachtigde minister leveren. Anders dan zijn voorgangers ging Begina met een specifieke opdracht naar Nederland: het leggen van duurzame contacten gericht op ‘Brusselse aangelegenheden en handelsbevordering’.
,,Ruim 95 procent van de Curaçaose bevolking heeft in een referendum gekozen voor een relatie met Nederland. Dat mandaat is voor ons heilig”, zegt PAR-leider Zita Jesus-Leito. ,,Wij geloven niet in ruzie, maar in samenwerking.” Net als Jesus-Leito denkt ook Begina dat Curaçao veel meer profijt kan hebben van de toegang tot Nederland en tot Europa dan tot nu toe. Op het eiland is er bijvoorbeeld te weinig kennis over de programma’s van de Europese Unie. Daarvoor moeten mensen worden bijgeschoold en zou er permanent een specialist aanwezig moeten zijn in Brussel. Begina noemt als voorbeeld het Erasmus+-programma dat projecten kan financieren op het gebied van onderwijs en jongeren. ,,Ze hadden nooit eerder een aanvraag uit Curaçao gehad, omdat men niet van het bestaan ervan wist.” In een interview half april met correspondent René Zwart in deze krant noemde Begina al een concreet succes: een pilot met 150 atleten en honkballers van NOC*NSF die tijdens de wintermaanden op Curaçao trainen. Als dat goed gaat kunnen ook topsporters uit andere landen naar het eiland komen. ,,Je kunt op die manier sporttoerisme ontwikkelen.”
Door middel van handelsmissies en conferenties en door in te haken op bestaande initiatieven proberen Begina en zijn team partijen bij elkaar te krijgen en zo veel mogelijk contacten te leggen. De helft van zijn tijd zit er misschien alweer op. In september zijn de verkiezingen. ,,Maar ook al ben ik er dan niet, wat blijft is een duurzaam netwerk van contacten.” Natuurlijk hoort en ziet hij de berichten in de media over Marvelyne Wiels. Maar het contact is ‘masha bon mes’, uitstekend. ,,Ik focus op wat goed is voor Curaçao. Ik heb een specifieke opdracht en mijn taken.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).