Willemstad - Het Korps Politie Curaçao is verrast door de plannen van de gevangenis om de politiecellen uit Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) te verwijderen.

In plaats daarvan komt er een zogeheten inkomstenafdeling. Dat laat korpschef Mauricio Sambo tegenover deze krant weten. Volgens Urny Floran, de directeur van SDKK, zijn er plannen om een inkomstenafdeling in de gevangenis te introduceren, waar een gevangene bij aankomst in de gevangenis voor maximaal achttien dagen wordt vastgehouden.

Tijdens het verblijf in de inkomstenafdeling voert het gevangenispersoneel gesprekken met de gedetineerde op het gebied van onder andere sociale ontwikkeling, medische achtergrond, opvoeding en onderwijs om zo vervolgens te bepalen waar de gevangene het beste kan worden geplaatst. ,,Er wordt voor iedere gedetineerde een programma op maat gemaakt”, zo legt Floran uit. Om deze nieuwe afdeling te introduceren, moeten de politiecellen in de gevangenis echter worden verwijderd, zo legt de gevangenisdirecteur uit. Deze cellen werden in 2002 in de gevangenis - toen nog onder de naam Bon Futuro - geïntroduceerd en waren het gevolg van een tijdelijke noodmaatregel nadat de politiecellen te Rio Canario werden afgekeurd en vervolgens gesloten omdat ze in deplorabele staat verkeerden.
,,In de gevangenis werden tijdelijke politiecellen geopend totdat Rio Canario de staat van haar eigen cellen had verbeterd, maar we zijn dertien jaar verder en de cellen zijn er nog steeds”, aldus Floran die aangeeft dat het KPC nu nog maximaal twee maanden de tijd wordt gegeven om de staat van de politiecellen te Rio Canario te verbeteren. ,,Dan beginnen we met de implementatie van de inkomstenafdeling.”
De chef van het politiekorps laat in een reactie tegenover deze krant weten dat de situatie de aandacht heeft van het korps en de minister van Justitie. Tegelijkertijd laat Sambo weten dat andere partijen - het KPC en het Openbaar Ministerie - vorige week werden verrast door de aankondiging van de directie van SDKK over de komst van een inkomstenafdeling.
,,Er is altijd gesproken van het behouden van politiecellen in de gevangenis. Het plan was om de politiecellen te plaatsen waar blok 1 is. Groot was onze verbazing toen werd aangekondigd dat hier nu een inkomstenafdeling zou komen”, aldus de korpschef. ,,Plotseling is het plan en de bestemming voor blok 1 omgegooid en wordt er gezegd dat wij moeten opschieten met de politiecellen te Rio Canario.” Het KPC is in gesprek met minister Nelson Navarro van Justitie (PAIS) over de situatie.
De cellen te Rio Canario, zijn volgens Sambo - en zoals eerder ook door deze krant bericht - bestemd voor bolitaslikkers. ,,Dat is de functie van deze cellen. Er is een hele organisatie omheen, met toiletten en beveiliging en al. De overige gedetineerden zouden naar de politiecellen in de gevangenis worden gestuurd, en als back-up hebben we nog steeds het cellencomplex te Barber”, aldus de korpschef. Minister Nelson Navarro (PAIS) van Justitie laat vanuit Nederland desgevraagd weten dat over deze plannen nog gesproken zal worden. ,,Maar het idee is dat de politiecellen naar Blok 1 verhuizen. Zodra ik terug ben, zullen we hierover spreken.”

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).