Willemstad - Export, export en export. De Kamer van Koophandel pleit ervoor dat in 2015 alle aandacht uitgaat naar meer export van Curaçao

,,We moeten, terugkijkend, blij zijn dat 2014 achter ons ligt, inclusief de focus om de overheidsfinanciën sluitend te krijgen”, aldus KvK-voorzitter Willem ‘Billy’ Jonckheer gisteravond in zijn nieuwjaartoespraak tijdens een grote receptie in de Exhibition Hall van het World Trade Center.
Ondanks de positieve resultaten qua openbare financiën en de stabiliteit van de regering, heeft het algemene gevoel niet geleid tot een opleving van het vertrouwen van het bedrijfsleven. Toch waren er ook goede zaken, aldus Jonckheer, verwijzend naar het tripartiete overleg van werkgevers, werknemers en overheid; dat heeft geleid tot productieve oplossingen voor de exportsectoren, maar ook een debat in de particuliere sector over corporate social responsibility.
Maar er zijn tevens zaken waar ‘liever niet over wordt gesproken’. Zoals de noodzaak om de export op te krikken en het opvoeren van de arbeidsproductiviteit. ,,Het lijken wel olifanten in de kamer die we al die tijd hebben genegeerd.”
Want weer gaan de premies bvz (basisverzekering ziektekosten) en AOV (ouderdomspensioen) omhoog zónder incentives om de arbeidsproductiviteit te verbeteren. Ook het minimumloon gaat omhoog zonder economische rechtvaardiging, terwijl het productiviteitspeil niet eens een punt van bespreking was.
,,Een onderneming is niet een melkkoe voor belastingen en sociale premies”, aldus de KvK-voorman, die eraan herinnert dat bedrijven een ‘return on investment’ moeten genereren gezien de risico’s die worden genomen en om banen te scheppen en te behouden. ,,Jobs worden niet in het luchtledige gecreëerd.”
En tegen ondernemers zei Jonckheer: ,,Wacht niet op de overheid. Uw geld op de bank houden helpt niets en niemand. Als u niet lokaal kunt groeien, vergroot dan de export.”
Voor 2015 heeft de Kamer tot doel gesteld om ‘proactief samen te werken om Curaçao om te vormen tot een competitieve exportnatie’. Daarvoor is allereerst een andere ‘mindset’ vereist, namelijk ‘dat we niet alleen op deze planeet zijn’ en tegelijk ‘dat we onze concurrenten niet hoeven te vrezen als we onze manier van kijken naar binnenin omzetten in de blik naar buiten’.
Ook is met de nationale dialoog als vehikel afstemming nodig tussen publieke en private sector ‘met onze favoriete station niet WIIFM (what’s in it for me) maar WIIF-C (what’s in it for Curaçao)’.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.