Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Zonder vestigingsvergunning is gisteren de eerste afdeling van het Advent Damacor geopend.

adventdamacor

In juli gingen al het prikcentrum en de polikliniek open. Maar nu verblijven er ook patiënten in de kliniek. Ook de afdeling radiologie werd gisteren geopend.
Berichten dat de tweede vestiging van het Advent Ziekenhuis niet over de vereiste vergunningen beschikt kloppen niet helemaal, zegt directrice Cenaida Panneflek tegen deze krant. ,,Er waren vanochtend (gisteren, red.) ambtenaren om te controleren of we aan alle eisen voldeden. We hebben inderdaad geen vestigingsvergunning, maar volgens het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) hebben we die niet nodig omdat we een stichting zijn zonder winstoogmerk. De ambtenaren hebben zelf met MEO gebeld en kregen de bevestiging dat wat wij zeggen klopt.” Panneflek zei erg blij te zijn dat alles volgens plan is verlopen en dat het ziekenhuis op de plaats van de voormalige Taams Kliniek nu draait.
Het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) is juist blij met de opening van het Advent Damacor, zegt Panneflek. ,,Het ministerie werkt graag mee om de lege plek die is achtergelaten door Taams Kliniek weer in te vullen.” Dat Advent Damacor nog niet alle vergunningen binnen heeft zal de voortgang niet belemmeren, verwacht de directrice. ,,We hebben alle vergunningen die we nodig hebben aangevraagd. Die aanvragen zijn het hele proces doorlopen en liggen nu bij de minister. Er is wat vertraging ontstaan doordat minister Ben Whiteman nu ook premier is. Hij heeft nu twee ministeries, waardoor het moeilijker is om op tijd de vergunningen getekend te krijgen. Maar de minister heeft vanaf het begin gezegd dat we open konden gaan, dus ik voorzie geen problemen.”
Inmiddels werken er 54 mensen bij Advent Damacor. Veel van de personeelsleden hebben eerder in de Taams Kliniek gewerkt. ,,Maar je kunt niet zeggen dat de meeste personeelsleden van Taams komen. Die mensen hebben niet thuis zitten wachten op ons, dus veel van het oude personeel van Taams heeft al een andere baan. We hebben wel mensen van Taams in dienst genomen die beschikbaar waren.” Hoeveel mensen uiteindelijk bij de nieuwe vestiging zullen werken kan Panneflek niet zeggen: ,,Het zullen er minder zijn dan bij Taams, want we hoeven niet alles dubbel te doen.” Omdat het ziekenhuis nu over twee vestigingen beschikt zijn niet alle diensten en administratieve afdelingen op beide plaatsen nodig. Daardoor kan er bespaard worden op de personele bezetting.
De nieuwe vestiging van het ziekenhuis gaat stapsgewijs steeds meer afdelingen openen. Dat was al aangekondigd na de aankoop van het pand van Taams. ,,Het loopt niet helemaal volgens schema, maar we maken goede voortgang”, aldus Panneflek. Volgende week gaat het slaapcentrum open: ,,Het personeel daarvoor is al aangenomen. Daar zitten veel mensen op te wachten. We krijgen regelmatig vragen, omdat patiënten nu naar het buitenland moeten, terwijl ze liever op Curaçao blijven.” Daarna gaat Advent werken aan het openen van de operatiekamers: ,,Dat is een grote klus.” Wanneer de OK’s precies open zullen gaan kon Panneflek niet zeggen.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via www.online.ad.cw.

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.