Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Curaçao heeft met de dood van Frank Martinus Arion (1936) een schrijver van formaat verloren, een auteur die ook mondiaal meetelde.

frankarion

Dat zegt hoogleraar Taalverwerving en Taalonderwijs Ronnie Severing tegenover deze krant.
Frank Martinus Arion overleed gisteren op 78-jarige leeftijd nadat hij al enige tijd met gezondheidsproblemen kampte. Deze populaire Curaçaose schrijver was in binnen- en buitenland vooral bekend van zijn boek ‘Dubbelspel’. Dit boek wordt binnenkort verfilmd als ‘Double Play’ dankzij Fundashon Bon Intenshon. Zaterdag is er een eerste bijeenkomst van de crew die onder leiding zal komen te staan van de Amerikaanse regisseur Ernest Dickerson.
De auteur wordt vaak in één adem genoemd met die andere twee grote Curaçaose schrijvers: Boeli van Leeuwen en Tip Marugg. ,, In vergelijking met die andere twee schrijvers is zijn werk klassieker, zo maakte hij net als Dante gebruik van een gids in ‘Stemmen uit Afrika’”, aldus Severing.
De schrijver heeft met zijn passie voor de landstaal ook een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het Papiaments, aldus de hoogleraar. ,,In de tijd dat hij hoofd was bij het Instituto Lingwistiko Antiano (ILA) heeft hij zich toegelegd op de standaardisering van woorden in het Papiaments. Hij was een groot voorstander van onderwijs in de eigen taal en richtte de Skol Humanista na Papiamentu op. Bij de universiteit was hij een van de hoogleraren die betrokken was bij de masteropleiding Papiaments, op die manier droeg hij bij aan de ontwikkeling van het Papiaments op academisch niveau.”
Zijn gevoel voor sociale rechtvaardigheid en zijn schrijftalent werden al op jeugdige leeftijd bij de auteur ontwikkeld, zo legt Severing uit. ,,Bij Frank thuis werden er politieke bijeenkomsten gehouden. Zijn vader was lid van Partido Nashonal. In de pauze van de toespraken mocht Frank als Tula op het podium staan.” De politicus Amador Nita, die zelf stuiverromans schreef, bezocht de politieke bijeenkomsten bij het huis van de vader van de schrijver. ,,Frank verkocht de stuiverromans voor Nita en liet hem lezen wat hij zelf had geschreven. Hij genoot enorm als Nita onder een van zijn stukken schreef: ‘You are a great writer’.”
De debuutroman ‘Dubbelspel’ van de auteur werd vol lof ontvangen, zo legt Severing uit. ,,Frank brak daarmee echt door. De roman werd in het Engels, Duits, Deens en later ook in het Papiaments vertaald en was in 2006 het eerste boek dat werd uitgegeven in het kader van de leescampagne ‘Nederland leest’.
Tijdens de rellen van 30 mei 1969 was Frank Martinus Arion bezig met een bibliografie van oude Papiamentstalige werken, zo legt Severing uit. ,,Hij moest daarvoor onderzoek doen bij het bisschoppelijk paleis waar de oude werken stonden opgeslagen. Toen de betogers richting het Brionplein kwamen, heeft Frank de oudste boeken snel in een koffer gestopt, en is toen naar de kerk van Santa Famia gelopen. De boeken werden daar verstopt maar zijn later zoekgeraakt. Een paar decennia later zijn ze door pater Streefkerk gevonden bij Santa Rosa. Frank is door zijn actie ook wel de ‘Salvator Libris’ de redder van belangrijke boeken van het culturele erfgoed genoemd.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.