Smokkelaars stopten pas na schoten op de motor

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Al in haar eerste week als stationsschip in het Caribisch gebied heeft de Zr.Ms. Holland een drugstransport onderschept. Hierbij zijn afgelopen vrijdag in totaal 2.320 kilo drugs in beslag genomen, waarvan 210 kilo cocaïne en 2.110 kilo marihuana.

F03 Zr.Ms. 1Het begon allemaal vrijdagochtend, toen het marineschip een melding ontving dat het patrouillevliegtuig Dash 8 van Kustwacht Caribisch gebied een verdachte go-fast had gelokaliseerd in de buurt van de ABC-eilanden.

Hierop kwam de Zr.Ms. Holland direct in actie door de Frisc’s te lanceren. Op deze snelle onderscheppingsvaartuigen zaten gecombineerde teams van de US Coast Guard en het Fleet Marine Squadron. Ook de boordhelikopter, de NH90, hielp mee vanuit de lucht tijdens de counter-drugs-operatie.

De verdachten op de drugsboot negeerden meerdere keren het bevel om te stoppen. De go-fast stopte pas na gerichte schoten op de motoren van het bootje.

Aan boord van de smokkelboot waren 9 opvarenden, en er zijn in totaal 52 pakketten in beslag genomen, met daarin cocaïne en marihuana. De verdachten en de drugs zijn overgedragen aan de Amerikaanse Kustwacht. Eén verdachte was gewond en is daarom door de NH90 helikopter naar Curaçao gebracht voor medische verzorging.

Het stationsschip Zr.Ms. Holland wordt onder meer ingezet voor counter-drugs-operaties. Daarvoor werkt de bemanning afwisselend samen met de Amerikaanse kustwacht en Kustwacht Caribisch Gebied.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.