Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het online portaal van de Inspectie der Belasting van Curaçao bezorgt menig belastingplichtige hoofdbrekens. Het is te ingewikkeld, vinden velen. ,,Geef ons uitleg in ‘Aap, Noot, Mies-bewoordingen’.” Ook zou het systeem ‘onwerkbaar traag’ zijn.

F05 BelastingDe Inspecteur der Belastingen had besloten om de uiterste aangiftedatum voor aangiftes OB (omzetbelasting), LB (loonbelasting) en premies over de maand augustus te verschuiven van 16 september naar 20 september ‘om meer ruimte te geven voor het configureren van de 2FA en wennen aan het nieuwe portaal’.

,,De onderhoudswerkzaamheden van het online portaal verlopen volgens planning. Wij verwachten dat het portaal uiterlijk woensdag 11 september weer volledig toegankelijk zal zijn”, zo luidde de boodschap.

Maar, de belastingplichtige kreeg een hele reeks instructies mee ‘om de juiste werking te waarborgen’, zoals: browsergegevens (cache, etc.) via browserinstellingen verwijderen; ervoor zorgen dat de browser de pop-ups van belastingdienst.cw niet blokkeert (pop-ups toelaten); een two-factor authentication (2FA)-tool downloaden en installeren; alsmede de wijze om het portaal de benaderen.

,,Wij raden aan om uw snelkoppelingen en ‘bookmarks’ te vervangen om links naar niet meer bestaande portaalpagina’s te voorkomen.” Indien gebruikers nog vragen hebben, zou de helpdesk graag helpen, zo meldt een ‘in een geautomatiseerd proces vervaardigd en digitaal ondertekend’ bericht.

Makkelijk gezegd, maar minder makkelijk gedaan. Zo blijkt. Er zijn diverse klachten: ,,Uw Belastingdienst en uw afdeling-IT hebben naar wij aannemen maandenlang de tijd genomen en gekregen om deze nieuwe portaalsituatie te creëren en nu verwacht u van ons, IT-leken, dat wij dat nieuwe portaal voor ons bedrijf eventjes in een paar minuten configureren.”

IT-adviseurs en externe administrateurs blijken aan te geven dat zij ‘bedolven worden onder de aanvragen voor onmiddellijke assistentie’. Met andere woorden: er zijn velen die er zelf niet uitkomen. Vele bedrijven hebben zelf de IT-kennis niet in huis om dit allemaal te configureren en gaan de deadline al bij voorbaat niet halen. ,,Daar verandert het kunnen bellen met uw helpdesk - hoeveel telefoonlijnen, hoeveel kundige medewerkers? - niets aan.”

Dus wordt gevreesd voor een berg aan automatisch verstuurde aanmaningen en boete-aanslagen, wat het alleen maar erger maakt en waartegen dan weer bezwaarschriften zullen worden ingediend. ,,Deze onverantwoordelijke manier van IT-beheer/uitvoering moet onmiddellijk stoppen”, zegt een belastingplichtige.

Bijna ten einde raad: ,,Geef ons een format in ‘Aap, Noot, Mies-bewoordingen’ waarbij we alleen maar ‘ja of nee’ hoeven in te tikken. Dat is de service die uw Belastingdienst en afdeling-IT zou sieren!”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.