Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Er zijn onderhandelingen gaande om het gebouw van Sentro Pro Arte over te dragen aan de Curaçaose regering. De stichting Sentro Pro Arte heeft het terrein waar de vervallen schouwburg staat in erfpacht.

sentroDonderdag zei minister Charles Cooper (MFK) in de Staten dat zijn ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) bezig is met de overdracht. ,,Twee weken geleden belandde dit op het bordje van Domeinbeheer. De erfpacht van Sentro Pro Arte vervalt binnenkort. Het is de bedoeling om op dat terrein een nieuw nationaal theater te doen herrijzen. Voor de financiering hiervan zijn onderhandelingen gaande tussen het ministerie van Cultuur en het Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC)”, aldus Cooper.
PAR-Statenlid Zita Jesus-Leito, die in het vorige kabinet Coopers portefeuille had, stelde ook vragen over het oude gebouw van het Bestuurscollege in Scharloo.
Cooper gaf uitleg over een vermeende brand in het verlaten pand. ,,Er was geen brand. Dat werd wel gesuggereerd. Het ministerie heeft de uitgedroogde begroeiing rond het gebouw laten verwijderen, ter voorkomen van brand. Het OWCS-ministerie heeft steeds belangstelling getoond voor dit gebouw. Ook het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) heeft aangegeven zich in dit gebouw te willen vestigen. Er is een Memorandum of Understanding (MoU) getekend tussen het ministerie van OWCS en het APC, maar het departement van Financiën heeft een negatief advies hiervoor gegeven, waardoor de onderhandelingen al in de voorgaande regeringsperiode strandden. APC zou voor een ‘habbekrats’ het gebouw willen hebben, om na verbouwing dit te verhuren voor een pittig bedrag aan de overheid. Het bleek volgens Financiën geen goede ‘business case’. Ik heb toen opgemerkt, dat mijn ministerie wél projectontwikkelaars heeft gevonden die willen investeren in de renovatie van dit gebouw. Dit wekte meteen de belangstelling van de overige ministeries. Maar op dit moment ligt alles stil”, concludeert Cooper.
Cooper wist ook te vermelden dat het Amerikaanse consulaat op Curaçao eerder interesse had getoond in het verlaten landhuis op Sorsaka, de voormalige ambtswoning van de gezaghebber. Het consulaat wilde het gebouw tijdelijk gebruiken en zou 250 miljoen dollar gedurende 5 jaren investeren. Hun huidige locatie op Arrarat wordt uitgebreid. In de tussenliggende periode is er behoefte aan een tijdelijk onderkomen. Volgens Cooper ging de overheid in principe akkoord met dit idee om de Amerikanen het landhuis te laten renoveren en later de renovatiekosten te verrekenen met de door hen te betalen huur voor een periode van 5 jaar. ,,Het zou een win-winsituatie zijn geweest. Na hun huurperiode, bij het verlaten van landhuis Sorsaka zouden we een gerenoveerd gebouw overhouden, zonder een kostbare investering te hebben gedaan. Het consulaat heeft echter niets meer laten weten van hun plan. We zullen de Amerikanen weer benaderen om na te gaan of ze nog interesse hebben in landhuis Sorsaka.”
Het parlement heeft ondertussen ongeveer 800.000 gulden ter beschikking gesteld, om zelf het landhuis te renoveren. ,,Maar er is een berekening gemaakt naar de reële kosten en die zijn uitgekomen op meer dan 3 miljoen gulden. Dus er is meer geld nodig en we gaan verder onderzoeken hoe we dit gaan financieren”, besluit Cooper.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.