Wel laat Land ‘door vrijstelling’ zo’n 100 miljoen op jaarbasis liggen

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Douane van Curaçao heeft dit jaar tot en met de maand mei 194 miljoen aan opbrengsten voor het Land gerealiseerd; dat is een stijging van ruim 14 procent ten opzichte van de 170 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. En circa een miljoen meer dan waarmee in de begroting 2024 rekening wordt gehouden.

F01DouaneDat blijkt uit een recente rapportage van de Douane in handen van het Antilliaans Dagblad, beschikbaar gesteld door de minister van Financiën. Een nadere analyse levert op dat met name de ‘betaalde Biop door Curoil’ (Bijzondere invoerrechten op benzine) heeft bijgedragen aan een hogere realisatie: 20,8 miljoen in de eerste vijf maanden dit jaar ten opzichte van 14,4 miljoen vorig jaar, terwijl de begroting uitgaat van 16,4 miljoen.

De opbrengsten uit hoofde van invoerrechten en omzetbelasting (OB) bij invoer zijn hoger dan begroot (+0,8 miljoen). De realisatie van invoerrechten en OB bij invoer is meer dan in het jaar 2023 (+19,7 miljoen). Uit hoofde van accijnzen alsmede Biop Curoil zijn de inkomsten ook hoger dan vorig jaar (+4,3 miljoen). Per saldo is tot en met mei een meeropbrengst gerealiseerd van 24 miljoen (de genoemde 14,1 procent) ten opzichte van 2023.

Het rapport biedt een overzicht van de behaalde resultaten binnen de operationele activiteiten van de Douane gedurende de genoemde periode. Het belicht de belangrijkste prestatie-indicatoren die een rol spelen bij het evalueren van de operationele uitvoering van de Douane.

En dat met een verminderde personele bezetting. ,,Het personeel is het belangrijkste vermogen van een organisatie. Voor de Douane is dit geen uitzondering”, stelt het managementrapport. ,,Uit de cijfers blijkt een toenemende onderbezetting die het gevolg is van de uitstroom wegens VVU (vervroegd vrijwillig uittreden), pensioen en overige uitdiensttreding.”

En: ,,Dit zorgt voor een hoge werkdruk voor de in dienst zijnde Douanebeambten, met alle gevolgen van dien. De werving van acht nieuwe collega’s die momenteel in uitvoering is kan tot enige verlichting leiden.”

Qua formatie zit de Douane Curaçao op 264 fte (full time equivalents). De actuele bezetting bedraagt 158 tegen nog 164 vorig jaar. Dit kost de ambtelijke organisatie heel wat aan ‘overtime’.

De invoerrechten doen het in de maanden januari tot en met mei 14,6 procent beter dan vorig jaar. Dat geldt dus ook voor de Biop door Curoil en de OB bij invoer. Ook accijns op bier levert meer op (+20,6 procent), maar dat geldt niet voor accijns op gedestilleerde dranken en accijns op tabak met respectievelijk -14,7 procent en -32,2 procent.

Containers
Over de periode januari tot en met april zijn 10.618 containers ingevoerd ten opzichte van 9.505 containers over dezelfde periode in 2023. Een toename van 1.113 containers (+11,7 procent). ,,Vorige maand was het 12,7 procent”, stelt het rapport, vermoedelijk doelend op mei.
@tekst:Naast de toename van het aantal containers is echter sprake van een forse daling van 52 procent van de ingevoerde waarde; van 572,6 miljoen naar 272,2 miljoen. Dit wordt niet nader toegelicht. De Douane: ,,Bij invoer van goederen wordt op basis van een risicoanalyse bepaald welke controles op de ingevoerde goederen worden uitgevoerd.”

Om eraan toe te voegen: ,,Een effectievere risicoanalyse vooraf kan onnodige controles voorkomen en daarmee tevens de snelheid van inklaren verhogen.” Voor ruim 90 procent van de voor controle geselecteerde containers was geen correctie op de aangifte nodig, vervolgt het verslag.
De rapportage gaat wel apart in op ‘Derving door vrijstelling’: ,,De derving uit hoofde van vrijstelling is een zeer relevant onderwerp”, stelt de Douane. ,,De doelstelling is om de opbrengsten te verhogen en hier laat het Land veel geld liggen. Op jaarbasis zo’n 100 miljoen gulden.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.