Land betaalt de verpleegkosten van deze ongedocumenteerde patiënt

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De ongedocumenteerde en onverzekerde patiënt die al langer dan een jaar in het Curaçao Medical Center (CMC) verbleef, wordt vandaag uit het ziekenhuis ontslagen en overgeplaatst naar verpleeghuis Betèsda.

F03 BETESDA 4Deze persoon heeft op de kop af 447 dagen in het CMC ‘gewoond’. ,,De betreffende patiënt is onverzekerd, is niet meer ziekenhuiszorgbehoeftig, maar geen enkele andere instantie die thuiszorg en/of verpleging biedt - wat de patiënt wel nodig heeft - wil de patiënt hebben omdat de patiënt niet verzekerd is”, zo tekende deze krant begin deze maand nog op, uit de mond van Algemeen directeur Gilbert Martina van het CMC.

Doordat het ziekenhuis een zorgplicht heeft, kon het zelf niets doen om deze situatie te vermijden. Op 28 juni was de totale kostenpost van de betreffende patiënt opgelopen tot 715.418,50 gulden. In de afgelopen tweeënhalve week is dit bedrag logischerwijs verder gestegen.

Gezondheidsminister Javier Silvania (MFK) zegt tegen deze krant dat voor de overplaatsing naar Betèsda is gekozen vanwege de kosten. Het dagtarief is hier immers lager dan in het ziekenhuis.

Dat betekent niet dat Betèsda nu met onbetaalde rekeningen blijf zitten voor de patiënt, en voor nog een andere onverzekerde patiënt waarvoor hetzelfde geldt, maar die korter in het CMC heeft verbleven. Het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) heeft volgens Silvania besloten dat het Land Curaçao ‘uit humanitaire overwegingen’ de verpleegkosten voor haar rekening zal nemen.

Uit de woorden van de minister is op te maken dat het geen dagelijkse gang van zaken gaat worden dat het Land verpleegkosten van ongedocumenteerden vergoedt. Hij legt uit dat is afgesproken dat GMN en de ministeries van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) en Justitie beleid op dit gebied gaan formuleren.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.