Rechter: SXM moet binnen 4 weken beslissen over vergunning

Van een onzer verslaggevers
Willemstad/Philipsburg - Het is EZAir bv - sinds eind vorig jaar handelend onder de naam Z Air, omdat het moederbedrijf van het Britse EasyJet vond dat beide bedrijfsnamen te veel op elkaar leken - gelukt om bij de rechter af te dwingen dat het Sint Maartense ministerie van Toerisme, Economische Zaken, Verkeer en Telecommunicatie binnen vier weken beslist over de vorig jaar op 2 augustus gedane aanvraag voor een ‘Commercial Air Transport Operations by a Foreign Air Operator Certificate’ (Facop).

F09 EZ AirDe aanvraag van deze vliegvergunning, die dient om met een vijftal vliegtuigen te mogen vliegen tussen Curaçao en internationale bestemmingen, met Sint Maarten als tussenstop, en de noodzaak ervan voor Z Air, verdient enige uitleg.

Sinds 22 augustus 2011 zijn er tussen Aruba, Nederland, Curaçao en Sint Maarten namelijk al afspraken van kracht, vastgelegd in het ‘Multilateral Protocol on the Liberalization of Air Transport within the Kingdom of the Netherlands’, die betrekking hebben op de liberalisering van het luchtverkeer binnen de koninkrijkslanden. Echter, de vijf vliegtuigen waar het om gaat, zijn geregistreerd in de Verenigde Staten.

Sinds het indienen van de aanvraag, heeft Z Air meermaals bij de Sint Maarten Civil Aviation Authority (SMCAA) verzocht om de Facop te verstrekken. De SMCAA heeft op haar beurt Z Air meermaals verzocht om additionele informatie en documenten.

Uiteindelijk heeft Z Air op 4 juni bij de SMCAA bezwaar gemaakt tegen enerzijds het namens de verweerder (het ministerie) genomen besluit dat het verzoek van Z Air incompleet is, en anderzijds tegen de weigering om te beslissen over de aangevraagde FACOP. Bij dit laatste tekende de airline aan dat de SMCAA hier meer dan tien maanden de tijd voor heeft gehad.

Op 7 juni tenslotte heeft Z Air het verzoek om een (bestuursrechtelijke) voorlopige voorziening ingediend bij het Gerecht van Eerste Aanleg op Sint Maarten.
In de uitspraak is onder meer te lezen: ,,De voorzieningenrechter is van oordeel dat EZ Air belang heeft bij een inhoudelijke beslissing op haar Facop-verzoek. Dat belang weegt zwaarder dan het belang van verweerder om nog niet op de aanvraag te hoeven beslissen in afwachting van meer of andere informatie over de verdeling van het toezicht. Het langer uitblijven van een inhoudelijke beslissing levert onevenredig nadeel op voor EZ Air. Verweerder zal daarom worden opgedragen om binnen vier weken een inhoudelijke beslissing te nemen op de aanvraag van EZ Air.” Die vier weken zijn ingegaan op de datum van de uitspraak, 12 juli en dus eindigt deze termijn op 9 augustus.

Verder staat in de uitspraak dat Z Air heeft aangegeven zich ervan bewust te zijn dat onder gelijkblijvende omstandigheden een inhoudelijke beslissing van verweerder naar verwachting voor haar negatief zal uitpakken.

Maar er gloort hoop aan de horizon, want ter zitting stelde de verweerder dat de felbegeerde Facop kan worden verstrekt ‘indien een door de SMCAA ten behoeve van de CCAA (de Curaçaose burgerluchtvaartautoriteit, red) opgestelde conceptbrief die op 29 februari 2024 door de CCAA aan de FAA (de Amerikaanse federale luchtvaartdienst, red) is toegezonden, door de FAA voor akkoord wordt ondertekend’. Als dit tijdig geschiedt, kan dit volgens de verweerder worden betrokken bij de te nemen inhoudelijke beslissing op het Facop-verzoek.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.