‘Gezinsgerichte zorg krijgt steeds meer erkenning’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Op initiatief van Ronald McDonald House Charities (RMHC), heeft in het Curaçao Medical Center (CMC) de workshop ‘Beautiful Conversations’ plaatsgevonden.

workshopcmcDeze workshop, die draaide om gezinsgerichte zorg, werd afgelopen woensdag speciaal georganiseerd voor personeel van de kinderafdeling en de afdeling verloskunde en gynaecologie. Volgens het ziekenhuis leidde deze activiteit onder de deelnemers tot openhartige discussies over hun ervaringen en gedachten met betrekking tot ‘family centered care’.
RMHC loopt al lange tijd voorop als het gaat om het ondersteunen van gezinnen in nood en het faciliteren van de dialoog binnen de medische gemeenschap om de kwaliteit van de geleverde zorg te verbeteren.
De deelnemers deelden hun persoonlijke ervaringen, waarbij ze de nadruk legden op momenten die hen emotioneel hebben geraakt in hun rol als zorgverlener. Een van de belangrijkste conclusies van de sessie was het belang van geven en tegelijkertijd goed voor jezelf zorgen. De deelnemers erkenden volgens het ziekenhuis dat professionals in de gezondheidszorg bij het verlenen van uitzonderlijke zorg aan patiënten en hun families ook prioriteit moeten geven aan zelfzorg om ervoor te zorgen dat ze veerkrachtig en meelevend blijven gedurende hun hele carrière.
Het CMC legt uit dat gezinsgerichte zorg een filosofie is die steeds meer erkenning heeft gekregen in de pediatrische gezondheidszorg. Desgevraagd laat Germaine Gibbs, woordvoerster van het CMC, weten hoe het ziekenhuis concreet invulling geeft aan dit thema: ,,De kinderafdeling (D2 en Nicu, de intensive care voor pasgeborenen) ziet het gezin als een verlengstuk van het kind. Ouders zijn geen bezoekers, maar familie. Ze zijn altijd welkom en worden altijd bij de zorg voor het kind betrokken. De betrokkenheid van de ouders bij het proces van het kind helpt ook, zodat het kind sneller kan genezen.”
Gibbs vertelt onder meer dat ouders elke dag deel uitmaken van het proces op de Nicu-afdeling. Van het voeden van de baby tot het verschonen van luiers. Ook moedigen ze skin-to-skin-contact aan, waarbij de baby in direct huidcontact ligt met mama of papa. Dit zorgt volgens haar voor een mooie hechtingservaring.
Ook voor en tijdens de bevalling besteedt het CMC volgens Gibbs aandacht aan family centered care: ,,Wat betreft verpleegafdeling Obstetrie en Gynaecologie, wanneer een moeder klaar is om te bevallen, moedigen de artsen ook de aanwezigheid van de partner van de moeder aan. Of dit nu een natuurlijke bevalling is of dat ze naar de operatiekamer gaat voor een keizersnede.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.