Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Raad van Ministers (RvM) heeft de nieuwe specificaties van benzine en diesel besproken en goedgekeurd, zo meldt minister Ruisandro Cijntje (PNP) van Economische Ontwikkeling (MEO) trots.

benzineEffectief betekent dat dat naar verwachting in november de eerste ‘batch’ betere kwaliteit brandstof op het eiland aankomt.
Dat betekent niet dat die betere kwaliteit vanaf dan ook direct uit de pomp komt. Edwin Bogert van Bureau Telecommunicatie & Post (BT&P) - onder meer de toezichthouder en regulator van brandstofvoorziening op Curaçao - laat desgevraagd weten dat er sprake zal zijn van een zogeheten ‘flush-out-periode’, waarin de laatste voorraad van de oude kwaliteit, door vermenging met de nieuwe kwaliteit brandstof, geleidelijk wordt uitgefaseerd.
Die vermenging is volgens hem noodzakelijk, omdat de infrastructuur voor brandstof op Curaçao, twee soorten brandstof toestaat (benzine en diesel) en er hierdoor geen oude en nieuwe kwaliteit naast elkaar verkocht kan worden. Naar verwachting worden de oude en nieuwe kwaliteit brandstof vanaf november of december met elkaar vermengd. Vanaf dan duurt het ongeveer twee tot vier maanden totdat er alleen nog maar brandstof van de nieuwe en betere kwaliteit brandstof uit de pomp zal komen.
Voor betere brandstof moet wel iets meer betaald worden. In het persbericht van MEO wordt de bevolking voorbereid op een lichte kostenstijging van ongeveer 3 cent per liter benzine, en ongeveer 2 cent per liter diesel. Maar daar krijgt men volgens Cijntje ook iets voor terug. Volgens hem moet deze betere kwaliteit brandstof leiden tot een betere efficiëntie en betere prestaties van motoren en minder onderhoudskosten.
De betere brandstof die nu beloofd wordt, is het resultaat van een werkgroep die eerder dit jaar is opgericht. In deze werkgroep zijn vertegenwoordigd MEO, het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), de Vereniging van pompstationeigenaren, Curoil als exclusieve leverancier van benzine (Mogas 95) en diesel ((U)LSD) in Curaçao, het Bureau Telecommunicatie & Post (BT&P), de Curaçao Heavy Equipment Association (CHEA), de vakbond voor buschauffeurs Sindikato Transporte Uní (STU) en de Curaçao Car Dealers Association (CCDA). Zij hebben de Gids voor de Brandstofkwaliteit uitgebracht waarin de nieuwe specificaties worden bepaald die een betere kwaliteit garanderen voor benzine (Mogas 95) en diesel ((U)LSD). Deze nieuwe kwaliteit is een equivalent van Euro 4, zoals gebruikt in Europa.
Om tot deze nieuwe brandstofspecificaties te komen, heeft de werkgroep eerder dit jaar een studie laten uitvoeren door het Duitse expertisebedrijf SGS Inspire. In april stond Cijntje in een persconferentie stil bij de resultaten hiervan.
Uitgangspunt voor het onderzoek is de ‘richtlijn 2011’, met specificaties waaraan de olieproducten moeten voldoen. De samples over de jaren 2018, 2019, 2021 en 2022 voldoen aan deze richtlijn. Maar over 2020 is geconstateerd dat er een hogere dosis siliconen, organisch chloor en water in de benzine en diesel zat, die niet voldoet aan internationale normen. Deze internationale normen moesten volgens SGS Inspire opgenomen worden in een nieuwe richtlijn.
MEO zegt dat medio september de communicatie van start gaat om het Curaçaose volk te informeren over het introductietraject.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.