Willemstad - Minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) Charles Cooper (MFK) heeft gisteren in het ‘vragenuurtje’ van het parlement vragen van parlementariër Zita Jesus-Leito (PAR) beantwoord in verband met de stankoverlast vorige maand bij het Mangrovepark en de status van de rioolwaterafvoer.

mangroveVoor wat betreft de werkzaamheden aan het gemaal bij SVB heeft het ministerie al een berg werk verzet. De afvoer van het rioolwater in de buurt van de Pater Euwensweg en het Rif-gebied naar waterzuiveringsinstallatie Klein Hofje wordt verbeterd. Klein Hofje zélf is geen onderdeel van het project. Dat is een apart project waarvoor de regering bezig is met het verkrijgen van fondsen uit de Europese Unie. ,,We hopen in de komende twee jaar over geld hiervoor te kunnen beschikken.”
Intussen is er al een groter en moderner pompgemaal met betere capaciteit ‘in place’ en operationeel. ,,De nieuwe persleiding is van duurzaam pvc-materiaal gemaakt. De verwerkingscapaciteit is ook veel groter, om de afvoer van het vuile water beter aan te kunnen. Het rioolwater uit Otrobanda, en specifiek uit het Rif-gebied, wordt doorgepompt naar Klein Hofje.”
Ook heeft het ministerie verschillende overstortplaatsen van het rioolwater geëlimineerd om zo een schoon en hygiënisch Mangrovepark te garanderen.
Verder heeft het ministerie de capaciteit van de riolering en de afvoer van regenwater uitgebreid, zodat dit niet op het wegdek blijft staan. Deze werkzaamheden zijn ondertussen ook gerealiseerd. Cooper: ,,Wel moet erbij gezegd worden dat gedurende de werkzaamheden meer problemen zich voordeden die verholpen moesten worden.”
Het vijfde aspect van het project hield in het aanbrengen van een generator bij het pompgemaal om elektriciteitsvoorziening te garanderen voor het SVB-gemaal, zodat het vuile water op elk moment van de dag weggepompt kan worden. VVRP heeft met het Courtyard Marriott Hotel afgesproken om via hun generator bij te dragen in de elektriciteitslevering voor het SVB-gemaal, mocht dit nodig zijn, bijvoorbeeld bij het uitvallen van stroom. De nodige kabels zijn al geïnstalleerd voor dit gemaal, waarbij de generator hiervoor begin september in werking zal treden. Bij het uitvallen van stroom, kan het gemaal dan zonder probleem blijven draaien om het rioolwater naar Klein Hofje te blijven pompen.
Zoals bekend was er in juli een overstort van rioolwater in het Mangrovepark door een mankement in de automatische besturingsprogrammering van het nieuw geïnstalleerde gemaal. Cooper: ,,Het nieuwe gemaal is nog niet officieel opgeleverd. Het project is nog niet klaar omdat de aannemer juist nog de kinderziektes moet verhelpen, voordat het ministerie het over kan nemen. Door de fout op de bewuste dag in juli in het programmeringssysteem, hebben de pompen geen opdracht gekregen om te activeren, waardoor er een overstort plaatsvond van het rioolwater in het Mangrovepark. Dit is in de nachtelijke uren gebeurd, waarbij een hoeveelheid rioolwater via een opening bij het gemaal bij de SVB, door de regenwaterafvoer in het Mangrovepark gestort werd.”
Ondertussen heeft de aannemer die verantwoordelijk is voor het besturingssysteem van het gemaal, dit opnieuw geprogrammeerd waardoor het probleem verholpen is. Bij het begin van het project zijn alle bestaande overstortplaatsen verwijderd, maar er bleek er later toch nog één te bestaan bij een opening bij de SVB, die verbonden is aan het regenwaterafvoersysteem, die wél verbonden is met het Mangrovepark. Ondertussen is deze zevende opening ook gedicht. Het Mangroveparkproject bestaat uit diverse fases waarvan het overgrote deel al uitgevoerd en operationeel is. Voor wat betreft de ‘nood-overstort’ is er een kleine verandering in het ontwerp. Ondertussen dient het oude gemaal als nood/back-up. Om het project van Mangrovenpark optimaal te laten functioneren is momenteel niets meer nodig naast de back-upsystemen die al ‘in place’ zijn. Wel kan voor een betere zeewatercirculatie in het park zélf gezorgd worden. Misschien kunnen de experts van Carmabi hierbij helpen. Zij beheren trouwens het park, zei Cooper.
De status van het Mangroveparkproject II, ten westen van het Corendon Hotel, is sinds de periode van Jesus-Leito als VVRP-minister, al gesaneerd. Wie het beheer hiervan over gaat nemen, is nog een vraag die beantwoord dient te worden. Of Carmabi zelf dat gaat doen en of er een recreatief doel hierin opgenomen gaat worden, moet nog onderzocht worden. De verbinding met een brug van park 1 naar park 2 moet nog ontworpen worden. Er zijn twee containers besteld uit Nederland voor onder andere het servicecenter van het park waaronder ook sanitaire faciliteiten, waarvoor met een budget van 2 miljoen rekening wordt gehouden. ,,Ik weet niet waar ik dat geld vandaan moet halen. Bij de afwikkeling van de verkoop van de UTS is er nog een bedrag van 8 miljoen dollar, dat nog uitgekeerd moet worden. Als het lukt zal dit bedrag op de kapitaaldienst van de VVPR komen. Met dit geld kunnen we het een en ander doen voor het Mangroveparkproject”, aldus Cooper.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.