Werk van 2 jaar in 2 weken af

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - In twee weken tijd zijn met gebruik van data-entry ‘robots’ zo’n 30.000 cribnummers aangemaakt. Dit zou normaal de Belastingdienst twee jaar hebben gekost als er geen moderne technologie aan te pas was gekomen.

roboticsDeze zogenoemde RPA-technologie (Robotic Process Automation) is daarnaast sinds juni ingezet voor de ambtshalve vermindering van aanslagen en zal ook worden gebruikt om administratieve bezwaarschriften af te handelen. Dat blijkt uit de Voortgangsrapportage januari-juni 2023 die door minister van Financiën Javier Silvania (MFK) is gepubliceerd.
Daaruit blijkt dat de voorraad bezwaarschriften met ruim 77.000 onverminderd hoog blijft. Eind 2022 constateerde de Belastingdienst zelfs een nieuw record aan bezwaarschriften. Om de grote hoeveelheden administratieve bezwaarschriften volledig automatisch af te handelen zal de Belastingdienst moderne technologie (robotics) inzetten. Deze worden ook gebruikt om de instroom van nieuwe bezwaarschriften terug te dringen. De komende maanden moet dit leiden tot een afname van tienduizenden bezwaarschriften, zo meldt het ministerie. Daarnaast is het voorkomen van nieuwe bezwaarschriften een prioriteit binnen de organisatie.
Met Robotic Process Automation worden werknemers ontlast van eenvoudige werkzaamheden. Hierdoor ontstaat er ruimte om taken op te pakken die voor een organisatie waardevoller zijn, zoals het wegwerken van heffingsachterstanden. De Belastingdienst heeft over 2021 en 2022 voor de meeste belastingen de heffingsachterstanden weggewerkt. Bij de inkomstenbelasting is er momenteel nog sprake van een achterstand. Het ministerie van Financiën verwacht dat er voor het einde van het jaar vrijwel geen sprake meer zal zijn van een achterstand in de heffing.
Over de eerste 6 maanden van 2023 is sprake van een overschot op de begroting van 45,1 miljoen voor wat betreft de belastingen en 39,2 miljoen voor wat betreft de sociale premies. In totaal dus 84,3 miljoen gulden. Alleen de opbrengsten van erfpacht en huur domeingronden blijven nog achter bij de begroting, maar hierop zijn reeds acties gestart in samenwerking met Domeinbeheer.
De omzetbelasting (ob), loonbelasting (lb) en winstbelasting (wb) zijn gezamenlijk goed voor zo’n 90 procent van de jaarlijkse belastingopbrengsten. Sinds deze maand ontwikkelt de Belastingdienst rapportages om de monitoring van de ‘lopende verplichtingen’ van de zakelijke klanten effectief te kunnen monitoren. Daarmee kan de Belastingdienst de non-compliance van ondernemers onder de aandacht brengen van de invorderaar, maar bovenal wil het ministerie van Financiën hiermee een gelijk speelveld voor alle ondernemers creëren.
Inmiddels zijn zo’n 28.000 ambtshalve verminderingen voor de omzetbelasting doorgevoerd waarna ook de loonbelasting en premies volgen. ,,Het proactief ambtshalve verminderen van aanslagen op basis van alsnog ingediende aangiften reduceert de instroom van nieuwe bezwaarschriften en voorkomt tevens onterechte invorderingsacties”, aldus de managementrapportage. Bovendien is de omvang van het actieve invorderingsbestand begin dit jaar sterk gereduceerd door ‘het kwijtschelden’ van oude belastingschulden.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.