Cft trekt aandacht voltallige ministerraad kabinet-Pisas

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - In een aparte brief over uitsluitend dit onderwerp meldt het College financieel toezicht (Cft) zorgen te hebben bij de uitvoering van de ‘Roadmap’, doelend op het traject naar een goedkeurende controleverklaring bij de jaarrekening van het Land Curaçao in het jaar 2026. In een eerste reactie op deze brief, die gisteren werd uitgestuurd, zegt Financiënminister Javier Silvania (MFK) tegen het Antilliaans Dagblad: ,,Als MinFin deel ik de zorgen van Cft en ben ik blij dat Cft aandacht vraagt aan de Raad van Ministers voor dit onderwerp.”

Cft2De brief is dan ook gericht aan de voltallige ministerraad in Fòrti. ,,Het Cft ziet de stappen die Curaçao maakt richting een goedkeurende verklaring en spreekt daar waardering voor uit, maar de weg is nog lang. Ondanks het goede werk van de betrokkenen bij de Roadmap is het risico aanzienlijk dat de nu opgenomen deadline van 2026 voor een goedkeurende controleverklaring niet wordt gehaald.”
Van de elf deeltrajecten dreigen er acht te vertragen; één deeltraject is al vertraagd. Het Cft roept daarom de RvM ‘in gezamenlijkheid op’ om de Roadmap als centrale maatregel voor de verbetering van het financieel beheer ‘tot topprioriteit te bestempelen’, en verzoekt het kabinet-Pisas (MFK/PNP) ‘om aan te geven hoe u aan deze oproep invulling geeft’. ,,Het Cft hecht veel belang aan het behalen van de deadline en zal de voortgang monitoren.”
Onder het kopje ‘De weg vooruit’, stelt het Cft dat Curaçao in het tweede halfjaar van 2024 ‘alles in het werk moeten stellen om ervoor te zorgen dat 2026 kan worden behaald’. ,,Dit is mogelijk, maar vergt de inzet en aandacht van alle ministers. Gegeven de capaciteitsproblemen is het van groot belang de beperkte menskracht efficiënt in te zetten, met focus op de belangrijkste prioriteiten.”

Sinds 2018
Al in 2018 maakten de (toenmalige) regering van Curaçao en het Cft afspraken om ‘binnen afzienbare tijd’ te komen tot houdbare overheidsfinanciën. Het op orde brengen en houden van het financieel beheer werd hiervoor als belangrijke voorwaarde geïdentificeerd en het tijdig vaststellen van een jaarrekening met goedkeurende controleverklaring als - ultieme - toetssteen benoemd. Afgesproken werd dat Curaçao ervoor zou zorgen dat de jaarrekening over het dienstjaar 2021 in 2022 voorzien zou zijn van een goedkeurende controleverklaring van de accountant.
Curaçao stelde hiervoor de Roadmap op en bracht de aansturing onder bij de Program Board Roadmap (PBR). De PBR rapporteert ieder kwartaal over de voortgang. De Roadmap is inmiddels opgenomen in het met Nederland overeengekomen Landspakket, waardoor ook de Tijdelijke Werkorganisatie (TWO) - die onder de Nederlandse staatssecretaris van Koninkrijksrelaties ressorteert - betrokken is.
In 2022 werd de deadline voor het behalen van de goedkeurende controleverklaring verschoven van 2021 naar 2026. Het Cft voorziet nu verdere vertraging.

‘Maak Roadmap topprioriteit in Landspakket’...

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.