Osepa: Curaçao verdient dit niet, we houden ons aan de wet

Van onzer verslaggevers
Willemstad - ,,Indien het verzoek voor het later indienen van de begroting voor het land Curaçao voor 2024 eerder door de Raad van Ministers was behandeld, dan was het niet noodzakelijk geweest, voor minister van Financiën Javier Silvania (MFK) om dit verzoek nu aan het parlement te richten”, meent Sheldry Osepa (PNP), in een recent interview met Radio Hoyer 1.

osepa,,Wanneer het zover komt dat het voorstel van Silvania om later dan de tweede week van september zijn begroting in te dienen in het parlement belandt, dan kan dit op een ‘grote nee’ van mij rekenen. Ik zeg dit als coalitiegenoot van de regering-Pisas”, verklaart Osepa.
Het presenteren van de begroting aan het parlement is iets groots. Hiermee opent het parlementaire jaar, waarbij de gouverneur haar toespraak moet houden. Het is fundamenteel dat de volksvertegenwoordigers toelichting krijgen van de uitgaven van het land in verband van de plannen van de ministers voor het komend jaar, meent Osepa.
Het verzoek om latere indiening van de begroting, heeft zich in het verleden voorgedaan zegt Osepa verder. Hij zegt dit persoonlijk te hebben meegemaakt in 2013. ,,Het waren andere tijden, toen het land een aanwijzing kreeg en de toenmalige minister van Financiën George Jamaloodin (MFK) moest opstappen. (Jamaloodin zit momenteel een straf uit van 30 jaar voor de betrokkenheid op de moord van wijlen politicus Helmin Wiels van de PS, red.) Osepa zegt verder dat Curaçao het niet verdient, dat wetten overtreden worden, die zijn eigen parlement heeft gemaakt en aangenomen. ,,Wat toentertijd plaatsvond, wil ik nooit meer zien herhalen. Het volksbelang moet gediend worden. Ik ga verder niet in op deze polemiek”, vervolgt Osepa.
Hij pleit om het eiland aantrekkelijk te maken voor al de Curaçaoënaars in het buitenland, om weer terug naar het eiland te komen. Hij wijst op het feit dat de bevolking steeds aan het afnemen is. ,,Van 160.000 inwoners zijn we nu een bevolking van amper 149.000 geworden. Onze mensen gaan weg”, aldus Osepa. De PNP-politicus vindt dat er geen enkele reden is voor minister Silvania, om zich niet aan de wet van het land te houden. De begroting is des parlements, vervolgt hij. Het was een persoonlijk verzoek van Silvania. Nu moet nog blijken of de ministerraad hierachter staat. ,,Als dat zo is, dan nog moet het parlement van Curaçao zich hierover uitspreken”, concludeert Osepa.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.