Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Landsrecherche Curaçao heeft gisteren onder toezicht van de rechter-commissaris, doorzoekingen verricht in een woning en in kantoren van de Uitvoeringsorganisatie Openbare Werken (UOOW) op Parera. Er zijn hierbij voor het onderzoek relevante goederen in beslag genomen. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM).

owDe doorzoekingen vonden plaats in verband met een onderzoek naar ambtelijke corruptie tegen een aantal (ex-) medewerkers van de UOOW. Het onderzoek loopt nog en aanhoudingen of nadere doorzoekingen worden volgens het OM niet uitgesloten. Het onderzoek loopt al een tijd. In het verleden hebben diverse aannemers bij het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) geklaagd over het verstrekken van steekpenningen om opdrachten binnen te krijgen. Ambtenaren binnen de afdeling Beheer en Onderhoud zouden daarbij betrokken zijn, waaronder diensthoofd G.R. Hij en nog een andere ambtenaar zijn vervolgens op non-actief gezet in afwachting van verder onderzoek. Onder minister Charles Cooper (MFK) is de non-actiefstelling opgeheven. Het tweetal mocht overigens niet in hun voormalige werkkamer komen. Deze was verzegeld in verband met het onderzoek.
Volgens het OM ondermijnt ambtelijke corruptie het vertrouwen in het gezag van de overheid. ,,Uiteindelijk kan hierdoor een land gedestabiliseerd raken als hier niet adequaat op wordt gereageerd. Het Openbaar Ministerie en de Landsrecherche Curaçao hebben de volle aandacht voor deze vorm van ondermijning”, aldus het OM in een verklaring.
De Landsrecherche is een zelfstandige opsporingsinstantie met een speciale taak. Zij richt zich, onder leiding van het OM, op de opsporing van door (semi-) overheidsfunctionarissen gepleegde misdrijven. De Landsrecherche opereert vooral op het terrein van de strafbare gedragingen die in ernstige mate de integriteit van de rechtspleging en de integriteit van het openbaar bestuur raken.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.