‘Hoekpand Keukenstraat/Sommelsdijkstraat prima te restaureren’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Als het aan stichting Pro Monumento (ProMo) ligt wordt het ‘bouwvallige’ pand op de hoek van de Keukenstraat en de Sommelsdijkstraat 8 gered van de sloophamer.

Sloop2Vandaag begint de stichting, die als waakhond optreedt in situaties wanneer monumenten worden bedreigd, een kort geding om een stokje te steken voor de afbraak. Op dezelfde dag dat een aanvang wordt gemaakt met de sloopwerkzaamheden.
Volgens ProMo-voorzitter Dennis Klaus verkeert het pand, dat overigens geen beschermd monument is, helemaal niet in slechte staat en is het prima te restaureren. Afgelopen weekend nam de architect en erfgoedbeschermer een kijkje bij het gebouw in Punda. ,,Structureel is er niets mis aan het gebouw. Alle dragende wanden zijn intact en vertonen geen scheuren. De dakrand en dakgoten zijn slecht en daar zijn delen van naar beneden gekomen. Idem de dakkapel aan de Keukenstraatzijde. Met weinig middelen kan/had men dit kunnen repareren. Zelfs de rest van het dak lijkt niet in slechte staat te verkeren”, zegt de deskundige. Volgens hem is er zelfs geen sprake van instortingsgevaar.
Klaus trekt ook de procedure die de overheid heeft gevolgd in twijfel. Hij zit met verschillende vragen. ,,Ten eerste: is er een sloopvergunning? Er is voor de binnenstad altijd een sloopvergunning nodig. De vraag rijst of die is verstrekt. De overheid staat niet boven de wet en heeft ook een sloopvergunning nodig. Is de Monumentenraad gevraagd om advies? Wat zijn de plannen na sloop? Er zal wederom een gat ontstaan in de binnenstad. Komt er weer decennialang een parkeerplaats, zoals bij het Tauber-terrein aan het Brionplein, het terrein tegenover Tik-Tak in de Kuiperstraat en ga zo maar door”, verklaart hij tegen deze krant. Met name de afbreuk aan het beschermde stadsgezicht van de binnenstad is hem een doorn in het oog. Het Eilandelijk Ontwikkelingsplan (EOP) meldt nadrukkelijk dat de eigenaar van een pand dat geen beschermd monument is een sloopvergunning kan krijgen ‘indien hij een bouwvergunning heeft gekregen voor een bouwplan dat past in het stadsgezicht en de nieuwbouw voldoende gegarandeerd is’.Sloop1
Klaus wil daarom weten of er nieuwbouwplannen zijn ingediend. ,,Zoals de media melden is het pand nog onderdeel van een onverdeelde boedel. Is dat opgelost door verkoop aan derden? In dit geval SPF Centaur.” ProMo vindt het merkwaardig dat de overheid de sloop uitvoert en niet de toekomstige eigenaar. ,,Vanwaar de haast? Deze situatie is al vanaf vorig jaar zo. De straat is daarvoor ook afgesloten.”
Noodherstel is volgens Klaus eerder op zijn plaats en bovendien goedkoper. Tot slot vraagt hij zich af of het geen tijd is dat de overheid aandacht besteedt aan haar eigen panden die in slechte staat verkeren en soms ook bijna op instorten staan.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.