Natuurorganisaties reageren op praktijken bij Playa Piskadó

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De lokale tak van het Wereldnatuurfonds - WWF Dutch Caribbean - vraagt op Facebook aandacht voor het welzijn van zeeschildpadden. In het bijzonder die bij Playa Piskadó.
Het is algemeen bekend dat hier dagelijks hordes toeristen afkomen op de zeeschildpadden, die dicht bij de kust komen, omdat ze steevast worden gevoerd met visafval van lokale vissers. Hierdoor is deze plek de locatie bij uitstek geworden, waar men bijna gegarandeerd tussen de zeelschildpadden kan zwemmen.

F04 WWF zo moet het niet 1WWF Dutch Caribbean heeft een foto op haar Facebook-pagina geplaatst, waarop te zien is dat een man een zeeschildpad lokt, zodat deze over iemand heen zwemt. De mensen die hierbij betrokken waren, heeft de natuurorganisatie op de foto onherkenbaar gemaakt door hun gezichten af te schermen met emoji’s. Wie op sociale media zoekt op de term ‘Playa Piskadó’, ziet dat deze praktijken niet iets eenmaligs zijn. Er zijn foto’s waarop dezelfde man te zien is, die dit ook bij andere, vermoedelijk toeristen, doet.

De lokale WWF-afdeling deelt in haar Facebook-post enkele tips om op een verantwoorde manier te genieten van de aanwezigheid van zeeschildpadden. Zo wordt afgeraden om de dieren te voeren of aan te raken, omdat bacteriën op handen schadelijk voor ze kunnen zijn. En om de schildpadden geen stress te bezorgen, wordt als tip gegeven om ze de ruimte te geven, zodat ze zich vrij kunnen bewegen, en ze niet achterna te zitten. Tot slot roept WWF Dutch Caribbean mensen op om rustig te blijven in de buurt van zeeschildpadden, zodat ze niet schrikken.

Ard Vreugdenhil, veldcoördinator bij Sea Turtle Conservation Curacao (STCC), erkent dat de situatie bij Playa Piskadó uit de hand loopt, al is het niet zijn bedoeling om bepaalde mensen als schuldige aan te wijzen. ,,Het is een delicate situatie. We zijn hierover al enige tijd met verschillende organisaties en autoriteiten in gesprek en geven adviezen over dit onderwerp. Het belangrijkst is om elkaar te blijven respecteren en een gezonde balans te creëren tussen de vissers, toeristen en de schildpadden, waarbij men niet alleen het eigen belang voor ogen heeft.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.