CBCS: In principe kortstondig om leden raad van supervisie te benoemen


Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Conform verzoek van de Centrale Bank CBCS is gistermiddag door het gerecht van Curaçao de noodregeling uitgesproken ten aanzien van de algemene spaar- en kredietcoöperatie ACU.

acuDaarmee is de CBCS, als toezichthouder van de financiële sector, gemachtigd om bepaalde herstructureringen door te voeren, waarna ACU de mogelijkheid krijgt om op verantwoorde wijze, in compliance met wet- en regelgeving, voort te bestaan.
De noodzakelijke herstructurering bestaat uit het bemensen van de verschillende organen van de coöperatie, overeenkomstig de geldende governance-regels. Het begint met het benoemen van een raad van supervisie (RvS), wat ten onrechte niet door de algemene ledenvergadering (ALV) van afgelopen zondag heeft plaatsgevonden.
De Landsverordening toezicht bank- en kredietwezen (Ltbk) geeft de Centrale Bank onder de noodregeling de bevoegdheid om te voorzien in de nodige besluiten tot het benoemen van de leden van de RvS. Het gaat hierbij uitdrukkelijk om door ACU voorgedragen leden, die door de kandidaatstellingscommissie zijn geselecteerd en bindend zijn voorgedragen.
,,Anders dan door tegenstanders regelmatig wordt geroepen, gaat het in dezen dus niet om benoeming van CBCS-paladijnen, of om een machtsgreep door de CBCS.” Zo hield de advocaat van de Centrale Bank voor.
Zodra de RvS is benoemd, dienen ACU en de nieuwe RvS-leden invulling te geven aan de nieuwe governance, onder andere door het benoemen van een bestuur en, in de aanloop daarnaartoe, een tijdelijk bestuur dat met het aanpakken van de problemen kan beginnen. Op dat moment is het herstructureringsdoel van de noodregeling bereikt en kan de noodregeling ook weer worden opgeheven.
Volgens de Centrale Bank is het bedrijfs- en maatschappelijk belang van het bewerkstelligen van compliance en het voorkomen van een verdere negatieve spiraal evident: duizenden mensen vertrouwen erop dat hun gelden veilig zijn bij de spaarcoöperatie die ook kredieten verleent. In het jaar 2022 waren dat 23.876 actieve leden (2021: 25.545).
,,Niet ingrijpen was en is geen optie”, stelt de raadsman van CBCS. De eerder door de Centrale Bank aangestelde stille curatoren zijn tegen grenzen aangelopen. De leden (crediteuren) zijn daarbij niet gebaat en de samenleving evenmin.
Een jaar geleden, in juli 2022, was de noodregeling ook al uitgesproken ten aanzien van ACU, met als doel herstructurering in de zin van een nieuwe governance-structuur. Dit heeft geleid tot het aannemen van de zogenoemde herstructureringsdocumentatie. De noodregeling van 21 juli is toen diezelfde maand, op 27 juli, ingetrokken. Vervolgens diende, op basis van de herstructureringsdocumentatie, een raad van supervisie (RvS) te worden benoemd.
Er is in het afgelopen jaar echter geen RvS benoemd. Daardoor is de nieuwe governance niet van de grond gekomen. Om die reden heeft de Centrale Bank de vergunning van ACU opnieuw ingetrokken en verzocht de CBCS de noodregeling opnieuw uit te spreken. ,,Het gerecht oordeelt dat de Centrale Bank zich terecht op het standpunt stelt dat het belang van de gezamenlijke schuldeisers vordert dat de noodregeling wordt uitgesproken”, meldt de beschikking van de rechter.
De beschikking stelt dat de ledenvergadering van zondag ‘niet zozeer tegen de benoeming van de voorgestelde leden van de RvS is, maar wenst er andere personen - met een coöperatieve achtergrond - aan toe te voegen’. Twee van de drie zijn ACU-leden: Edward Selberie en Dieudonné van der Veen. Het derde RvS-lid is Jacques Heide. Alle drie zijn gekwalificeerd en al gescreend.

ACU voelt zich onvoldoende serieus genomen
Door ACU is tijdens de behandeling als verweer gevoerd dat er geen noodzaak bestaat tot een ingrijpende maatregel als de noodregeling. ACU stelt dat de financiële situatie van ACU goed is. Onlangs is nog een besluit genomen tot dividenduitkering. Dat is mogelijk doordat er wel degelijk winst wordt gemaakt. De Centrale Bank CBCS wil met de noodregeling besluiten doordrukken die normaal gesproken door de ledenvergadering dienen te worden genomen. Dat heeft zijn weerslag op het vertrouwen dat de ledenvergadering ALV heeft in de CBCS en ook op het draagvlak voor de genomen en te nemen besluiten. De (ledenvergadering van de) ACU voelt zich in de ontstane situatie ‘onvoldoende serieus genomen’. Het doel waarvoor de Centrale Bank de noodregeling wil gebruiken zou bovendien geen daadwerkelijke herstructurering zijn. De herstructurering heeft middels het eerdere ingrijpen al plaatsgevonden. Het gaat nu enkel nog om de invulling van de functie. Dat valt niet onder het begrip herstructurering. ACU concludeert dat toepassing van de noodregeling in dit geval misbruik van bevoegdheid oplevert, omdat de noodregeling wordt gebruikt voor een ander doel dan waarvoor het in de wet staat.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.