Ook lichte prijsdaling stroom en water

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Zowel benzine als diesel op Curaçao worden met ingang van 4 juli goedkoper.

benzineVoor een liter Mogas 95 benzine betaalt de consument tot en met maandag nog bijna 2,38 gulden, maar daarna wordt de prijs 2,28 gulden. Dat scheelt een dubbeltje per liter.
Low sulfur diesel (LSD) kost vanaf 4 juli bijna 1,62 gulden, maar voor het zover is moet nog 1,71 gulden worden neergeteld. Daarmee is de automobilist binnenkort 9 cent per liter voordeliger uit.
De daling van het eindgebruikerstarief voor Mogas 95 en Gasolie LSD is voornamelijk het resultaat van een substantiële daling van zowel de aankoopprijs als de correctie in de overschot/tekort-component, legt de regering uit.
Echter, per 4 juli wordt de zogeheten tariefcomponent ‘waarborging brandstofvoorziening 1b’ gedeeltelijk geherintroduceerd in de brandstoftarieven vanwege het eindigen van een deel van de voorfinanciering. ,,In de komende drie maanden wordt de voorfinanciering verder afgebouwd en zal deze component in drie maandelijkse stappen van circa 2 cent per liter verhoogd worden”, aldus de bekendmaking.
De eindgebruikerstarieven voor de brandstofproducten LPG 100 lbs en LPG 20 lbs (kookgas) blijven ongewijzigd, namelijk 80 gulden, respectievelijk 16 gulden per cilinder.
Ook stroom en water dalen met ingang van juli in prijs. Bij elektriciteit is het een minimaal verschil: het goedkoopste tarief (huishoudelijk verbruik tot 250 kilowattuur) was 64,63 cent per kWh en wordt 64,22 cent. Bij leidingwater is het verschil iets groter: bij huishoudelijk verbruik tot 9 kuub moet nu nog 9,02 gulden worden betaald per m3, maar vanaf 1 juli wordt dat per kuub 8,95 gulden.
De lichte daling van de elektriciteitstarieven is volgens de regering het resultaat van lagere gemiddelde brandstofkosten voor de productie van stroom vanwege een daling in de brandstofprijzen van MGO in combinatie met de verwachte productie-mix (ondanks een hogere geprognosticeerde inzet van de duurdere productie-eenheid GT2 Mundo Nobo) en een hogere correctiefactor over mei 2023.
MGO staat voor Marine Gasoil, een van de brandstoffen die Aqualectra gebruikt voor stroomopwekking. GT2 is Gas Turbine 2, opwekkingsinrichting van het nutsbedrijf voor elektriciteit. ,,De daling van de watertarieven is het resultaat van lagere elektriciteitskosten voor de productie van water en een hogere correctiefactor over mei 2023”, meldt de bekendmaking.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.