Met EU-geld kan Klein Curaçao nu voldoen aan Ramsar-verdrag

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) heeft geld gekregen vanuit de Europese Unie (EU) om uitvoering te geven aan de Ramsar-regels die van toepassing zijn op Klein Curaçao. Een groep experts met gevarieerde kennis en kunde houdt nu bij verschillende organisaties presentaties en consultaties om de ideeën te delen en feedback te krijgen.

F01 OP Beleid Klein Curaçao in de maak 2Het gaat om een speciaal EU-programma bedoeld voor Landen en Gebieden Overzee (LGO) waarvoor in totaal 40 miljoen euro beschikbaar gesteld is. ,,GMN heeft een fonds aangevraagd voor Klein Curaçao en dit ook toegewezen gekregen. Het gaat om een bedrag van 372.992 euro”, aldus Tamira La Cruz die als econoom een van de experts is bij het project. Daar zijn verschillende disciplines aangeschoven, zoals bijvoorbeeld ook organisaties als het biologisch onderzoeksinstituut Carmabi, jonge ICT-deskundigen van Profound, wetenschappers verbonden aan de University of Curaçao (UoC) en Michael Newton als erfgoeddeskundige. Het consortium wordt geleid door EcoSense, van Manfred van Veghel.

Het Verdrag van Ramsar is gericht op het behoud van watergebieden van internationale betekenis. Voor Klein Curaçao geldt dat het eiland van mondiaal belang is voor de broedpopulatie van de dwergstern Sterna antillarum, terwijl een zandstrand van 600 meter het belangrijkste broedgebied binnen de jurisdictie van Curaçao is voor de ernstig bedreigde karetschildpad Eretmochelys imbricata en de bedreigde groene zeeschildpad Chelonia mydas. ,,De belangrijkste bedreiging voor het gebied is ongecontroleerd toerisme, dat de broedactiviteiten van de zeeschildpadden en sterns negatief kan beïnvloeden”, zo staat op internet te lezen. La Cruz weet te vertellen dat cijfers van vóór covid aangeven dat 17 procent van de toeristen die Curaçao aandeed, naar Klein Curaçao ging, in totaal 68.000 personen per jaar. ,,Als het toeristenbureau CTB een target van 625.000 toeristen wil halen dit jaar en 20 procent Klein Curaçao bezoekt, dan gaat het om 150.000 mensen.”

Overigens is het niet alleen GMN dat het project trekt, maar er wordt van overheidswege samengewerkt met het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP, als ‘eigenaar’ van de gronden) en van Economische Ontwikkeling (MEO, vanwege de toeristische ontwikkeling). De samenwerkende partijen werken nu aan een plan dat verschillende onderdelen omvat. Zo moet er een ‘monitoring & research’-raamwerk ontwikkeld worden. Ook moet er een plan komen voor de conservering van de vuurtoren die een monument is. Er komt een ‘sustainable development’-plan, een beheersplan om het conserveringsgebied te bewaken. Daar moeten opbrengsten uit behaald worden die weer ingezet worden om aan het Ramsar-verdrag te kunnen blijven voldoen. Dat betekent dat er een financieel plan opgesteld moet worden. Verder moet wetgeving aangepast of ontwikkeld worden op het gebied van natuurbeleid. De werkzaamheden zijn in april van dit jaar begonnen en zullen in april 2024 afgerond worden. Ondertussen worden er zo veel mogelijk presentaties gegeven aan allerhande betrokkenen zoals touroperators, vissers, serviceclubs, scholen, CTB, Citro, kustwacht, en de Curaçao Hospitality and Tourism Association (Chata). ,,Dit is vooral om input te krijgen. Dus eigenlijk een ‘consultatie’ in plaats van een presentatie”, zo licht La Cruz nader toe.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.