Van onze redactie
Willemstad - De Algemene Landsverordening douane en accijnzen (Alda) voldoet aan de meest recente internationale standaarden van verdragen waar Curaçao bij is aangesloten.

alda,,Lokaal zal de Alda een belangrijke verbetering zijn op het gebied van rechtszekerheid, zowel voor de douane-organisatie als voor het bedrijfsleven, doordat rechten en plichten duidelijker worden omschreven, van de aangifte en de berekening van de verschuldigde belasting en invoerheffingen tot bezwaar en beroep”, meldt Financiën.
Afgelopen woensdag heeft de bewindsman van Financiën de Nota van Wijziging van de Alda aan de ministerraad aangeboden. Deze Alda moderniseert de douane- en accijnswetgeving en bundelt de verschillende landsverordeningen die hierop betrekking hebben in een algemene landsverordening.
De Alda werd oorspronkelijk in 2016 aan de Staten, het Curaçaose parlement, aangeboden. Daarna is het ontwerp blijven liggen. Minister Javier Silvania (MFK) heeft nu besloten om het traject van de Alda af te ronden, ‘in het belang van zowel de douane-organisatie als het bedrijfsleven’.
De Alda verbetert ook de mogelijkheden van digitale communicatie tussen douane en importeurs, zowel bij aangifte als controle; maakt het mogelijk om met behulp van pre-arrival aangifte het invoerproces sneller te laten verlopen; en maakt het mogelijk dat bedrijven kunnen worden aangewezen die hun administratie, beveiliging en interne controle op orde hebben, en daarom op vereenvoudigde wijze goederen zullen kunnen in- of uitvoeren hetgeen tot kostenbesparing zal leiden.
Tot slot wordt de mogelijkheid om vrijstelling te verlenen voor bijvoorbeeld geschonken goederen voor charitatieve en sportorganisaties verruimd.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.