Laboratorium moet zorg aan wanbetaler CMC terugschroeven

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het Analytisch Diagnostisch Centrum (ADC) zit naar eigen zeggen ‘door wanbetalen van CMC financieel klem’.

ADC,,Gevolg daarvan is dat ADC de zorg op Curaçao, voor zover dat aankomt op de dienstverlening door ADC aan CMC, niet meer kan garanderen”, schrijft directeur Liane Virginia-Cova in een brandbrief aan de inspecteur-generaal van de Inspectie voor de Volksgezondheid.
De brief is gisteren uitgestuurd. Overheids-nv ADC zit al enige tijd in een ‘financieel lastig parket’. Zo heeft enige tijd terug de Belastingdienst ten laste van ADC onder de Sociale Verzekeringsbank (SVB) beslag gelegd. Daarover zijn partijen met elkaar in overleg.
Maar de hoofdoorzaak is volgens Virginia-Cova dat ADC voor een zeer flink deel van zijn inkomsten afhankelijk is van betalingen van het Curaçao Medical Center. CMC betaalt echter niet, ‘althans niet volledig’. ,,Daar is dus ook de nodige discussie over gaande”, meldt de directeur van het laboratorium.
Het ziekenhuis - zelf noodlijdend omdat het zorgbudget dat de overheid beschikbaar stelt volgens CMC ontoereikend is - neemt meer ADC-diensten af dan waarvoor door middel van een voorschot maandelijks wordt betaald. Daarnaast staat CMC voor ruim 14 miljoen gulden bij ADC in het krijt; dat is een schuld voor in het verleden geleverde laboratoriumdiensten.
ADC ziet zich genoodzaakt om zich te beraden over ‘andere processuele stappen of maatregelen’ ten aanzien van het ziekenhuis. ,,Daar is ADC druk mee bezig.” Het lijkt de directeur goed de Inspectie hiervan nu op de hoogte te stellen, zodat die weet wat er op de achtergrond speelt.
Op die manier weet inspecteur-generaal Sirving Keli nu ook wat ADC ertoe heeft gebracht om de dienstverlening aan CMC - ‘en dus de zorgvoorziening op Curaçao’, zo is Virginia-Cova zich bewust - te moeten terugschroeven. Volgens haar ‘rest ADC geen andere keuze’. ,,ADC kiest dus niet vrijwillig voor het moeten treffen van maatregelen die een effect zullen hebben op de zorg op Curaçao.”
Ook de minister van Gezondheid en de SVB-directie zijn op de hoogte gesteld. Een maand geleden ontving ADC een voorschot van 800.000 gulden, bedoeld om de acute liquiditeitsproblemen tijdelijk te helpen verlichten.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.