Van een onzer verslaggevers
Willemstad - ,,Breaking news: 13,24 mion pa Advent”, plaatste minister Javier Silvania (MFK) gisteren eind van de middag op zijn Facebookpagina. Hij is zowel belast met Financiën als met Gezondheid.

F01AdvenT ZIEKENHUIS 1Stichting Antilliaans Advent Ziekenhuis ontvangt een bedrag van ruim 13 miljoen gulden, waarvan 4 miljoen al eerder als voorschot werd verkregen. Ook de rest zijn ‘voorschottranches’, zo blijkt uit de stukken. De minister zegt zich ‘bewust te zijn’ dat voorgaande regeringen Advent links hebben laten liggen, maar dat wil het kabinet-Pisas - dat twee jaar geleden aantrad - nu rechtzetten.

In februari dit jaar werd een miljoenenclaim van Advent in een zaak tegen het Land door het Hof afgewezen, nadat de eerste rechter deze in oktober 2021 nog juist had toegewezen. Het betrof een claim van 18 miljoen+ wegens het feit dat het Land (lees: de regering) nog altijd nalaat de tarieven voor SVB-verzekerden (Sociale Verzekeringsbank), die nog uit 2001 stammen, te verhogen.

Nu heeft Silvania ‘verontschuldigingen’ aangeboden. Van die 13 miljoen blijft na verrekening met de 4 miljoen die reeds als voorschot was verstrekt, ruim 9 miljoen over. Van het resterende geld is 0,6 miljoen bestemd voor een mammografie-apparaat; 1 miljoen voor een CT-scan; en 1,8 miljoen voor overige medische apparatuur. Zo’n 3,2 miljoen is om bestaande belastingschulden te saneren; en de komende vier maanden gaat telkens 1,2 miljoen voorschot naar Advent, terwijl KPMG Nederland onderzoek doet naar nieuwe tarieven die dan samen met SVB worden vastgesteld.

Wegwerken van de wachtlijsten
De overeenkomst, die werd getekend door secretaris-generaal van het ministerie van Gezondheid, Natuur en Milieu (GMN) Sharlon Melfor en Advent-directeur Cenaida Panneflek-Richards, houdt ook in dat Advent een actieve rol gaat spelen in het wegwerken van de wachtlijsten voor een oogartsbehandeling.

Op Curaçao zijn twee ziekenhuizen - ziekenhuisvoorzieningen als bedoeld in de Landsverordening zorginstellingen - in bedrijf: Advent (met twee relatief kleine vestigingen) en het grote Curaçao Medical Center (CMC). Het Advent Ziekenhuis stelt al tijden - overigens net als CMC - te kampen met ‘ernstige financiële problemen’. Door verliezen zou zelfs sluiting dreigen.
Het Advent speelt nu echter een belangrijk rol in het wegwerken van de wachtlijsten waar het algemeen ziekenhuis CMC mee kampt en waarvoor CMC van de Inspectie voor de Volksgezondheid zelfs een aanwijzing heeft gekregen om bepaalde patiënten door te verwijzen naar het Advent.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.