Bowlingteam heeft mooie prestaties geleverd

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Als elf atleten bij elkaar twaalf medailles winnen, dan kan wel gesproken worden van een medailleregen. Toch wil Juni Harms als delegatieleider van de groep die heeft deelgenomen aan de Special Olympics in Berlijn daar niet de aandacht op vestigen.

SpecialOlympicsJuniHarmsWant, zo voert hij aan: ,,Hoe meer atleten er meedoen, hoe meer medailles. Voor ons is het belangrijk geweest dát we mee hebben gedaan, dat alles goed verlopen is en we hebben laten zien dat we de regels kennen en ons aan alle gedragscodes hebben gehouden. Want dat kan niet van alle deelnemende landen gezegd worden. Er waren coaches die zich lieten gaan, en ook veel mensen hielden zich bijvoorbeeld niet aan de kledingvoorschriften.” Het was de zevende keer dat Curaçao meedeed. Van de elf deelnemende atleten waren er zeven met een beperking en vier zonder beperking. Die doen dan mee in wat ‘unified’-wedstrijden genoemd worden, zoals bij bowling en jeu de boules waarbij een persoon met een beperking samenwerkt met een persoon zonder beperking. De meeste medailles zijn bij bowlen gewonnen. Gewichtheffen heeft geen medailles opgeleverd, maar, zo legt Harms uit: ,,Soms moet je meedoen om te weten wat voor niveau er verwacht wordt en waar je naartoe moet werken.”
Dit keer had de delegatie ook een eigen medisch deskundige bij zich, een verpleegkundige. ,,Een goede zet, het werd ons eigenlijk verplicht gesteld. Maar het is fijn om iemand mee te hebben die de taal van de atleten spreekt. Want mensen met een beperking zijn niet altijd goed in de talen en sommigen hebben wat medische ondersteuning nodig. Zo was er een atleet met epilepsie. Niet dat er iets gebeurd is, maar het is toch fijn dat dat gemonitord wordt.”
Harms kijkt met trots naar de hele delegatie maar vooral de deelnemende atleten die toch maar huis en haard verlaten hebben en in een vreemd land hebben moeten sporten en presteren. ,,Uiteraard hebben we de atleten goed voorbereid en ook diegenen gekozen waarvan we weten dat die een dergelijke reis aankunnen”, zo voegt hij eraan toe.
Er is meegedaan aan vier sporten, te weten bowlen, jeu de boules, zwemmen en gewichtheffen. De zeven atleten waren Elisa Harmsen, Rodeangello Willems, Shuvensley Brandao, Ryanella Mathilda, Renata Pestana, Victor Brown en Jiven Naaldijk en de vier ‘unified partners’ Patricia de Sousa, Julissa Perez, Dencill Estanista en Tito Fernandes. De vier meereizende coaches waren Quincy Martina, Dicla van der Veen, Suzette Everts en Rolando Rodrigues.
Het unified team bowlen heeft vier gouden medailles gewonnen (Brown en Fernandez, Pestana en De Sousa). Bij de dubbel unified mannen zijn nog twee zilveren plakken gewonnen en bij de dubbel unified vrouwen twee gouden. Verder heeft Brown ook nog als single een bronzen medaille gewonnen. Bij zwemmen is zilver gewonnen op de 100 meter vrije slag door Harmsen. Twee bronzen plakken zijn in de wacht gesleept bij jeu de boules door Brandao en Mathilda.

Foto Juni Harms


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.