Later deze week behandeling verzoek toepassing noodregeling

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het zittende (tijdelijke) bestuur van spaar- en kredietcoöperatie ACU ‘functioneert niet’ en ‘voert geen regie’ als het gaat om de bedrijfsvoering. Het ‘wanordelijk verloop’ van de algemene ledenvergadering (ALV) afgelopen zondag onderstreept dit nog eens.

ACUToezichthouder de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft de vergunning van ACU ingetrokken, zo werd al bericht, en heeft intussen ook het gerecht verzocht de noodregeling uit te spreken. In tegenstelling tot berichten hierover in andere media, dat deze noodregeling al een feit zou zijn, wordt deze naar verwachting later deze week behandeld en mogelijk spoedig daarna uitgesproken.
De CBCS verwacht ‘binnen circa een week’ de reeds door ACU zelf geselecteerde en door de Centrale Bank gescreende personen in de raad van supervisie (RvS) te benoemen, waarna de vergunning weer kan herleven. Mocht er sprake blijven van tegenwerking dan is definitieve intrekking zeker niet uitgesloten. Aldus president-directeur Richard Doornbosch en financieel-economisch directeur José Jardim.
ACU kent ‘hardnekkige problemen in de governance en bedrijfsvoering’. Deze zijn al sinds 2015 aanleiding geweest voor eerst geïntensiveerd toezicht, later oplopend naar handhaving en in recente jaren escalerende interventies. Zo zijn er aanwijzingen geweest en de maatregelen van stille curatoren, zoals recentelijk weer verlengd, wat direct het ACU-bestuur aangaat.
Het tijdelijk bestuur bestaat uit voorzitter Angelo Davelaar, tweede secretaris Anthony Kranwinkel en algemeen bestuurslid Maida Cijntje. Het is vanwege de tussenkomst van de curatoren - Altagracia Poulina en Steven Coutinho (die Thomas Domhoff verving) - dat de verschillende tekortkomingen zijn geadresseerd.
Toch heeft dit niet tot het nodige herstel geleid. Het instrumentarium van de curatoren is dan ook begrensd, legt CBCS uit, in het bijzonder wanneer opdrachten niet, niet volledig of niet tijdig worden uitgevoerd en tegelijkertijd het zittend (transitie)bestuur niet functioneert.
Het is niet de eerste keer dat de vergunning wordt ingetrokken. Dat gebeurde ook in juli 2022, waarbij tevens de noodregeling in werking werd gesteld ‘om besluiten te nemen die ACU had moeten nemen’. Met deze ingreep zat ACU op ‘nagenoeg het hoogste punt van de interventieladder’. De interventie is vorig jaar ook weer beëindigd door opheffing van de noodregeling en het laten herleven van de vergunning; daarmee werd ACU volgens de Centrale Bank de kans geboden zich te herpakken en zelf invulling te geven aan de hernieuwde governancestructuur, waartoe de leden in maart 2021 hadden besloten.
Benoeming van de raad van supervisie (RvS) is een eerste en belangrijke stap. ACU heeft al sinds 5 juni 2022 geen RvS of, zoals het voorheen heette, raad van toezicht (RvT), nadat de laatste RvT-leden begin juni 2022 gelijktijdig hun ontslag indienden. ‘Uiterst zorgwekkend’, noemt de Centrale Bank dit.
Het huidige bestuur met voorzitter Davelaar aan het hoofd, aangesteld onder de werking van de oude statuten, is tijdelijk aangebleven met overschrijding van de benoemingstermijn. Er hebben twee ALV’s plaatsgevonden, waarbij het tot twee keer toe niet is gelukt besluiten te nemen voor de bemensing van de RvS en de directie.
Het bestuur was niet in staat regie te houden tijdens de ledenvergaderingen, mede gezien de interrupties, om welwillende leden in staat te stellen op een democratische manier te stemmen. ,,Het tegendeel was realiteit”, aldus de CBCS in een brief die werd ondertekend door president Doornbosch en directeur Jardim.

‘Return on Assets (ROA) veel te laag’...

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.