Reden van de plaatsing is overlast van kippenfarm

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) meldt dat het op verschillende plekken op het eiland, waar mensen aanhoudend stankoverlast ervaren, een zogeheten E-Nose heeft geïnstalleerd.

enoseDit apparaat kan de overlast monitoren, doordat het geuren kan detecteren en de samenstelling van een geur kan analyseren. Ook legt het de tijdstippen van gedetecteerde geuren vast.
Desgevraagd vertelt GMN-woordvoerder Jair Goncalves tegen het Antilliaans Dagblad dat de ‘elektronische neuzen’ zijn geplaatst in de wijken Sunset Hights en Sun Valley. Als reden noemt hij de stankoverlast die delen van deze wijken hebben door een pluimveebedrijf, waarschijnlijk doelend op J&M Egg’s Farm Moderno.
Een jaar geleden verloor deze kippenboerderij een hoger beroep in een zaak die was aangespannen door onder meer Stichting Sunset Heights en enkele buurtbewoners. De drie rechters van het Hof legden toen (opnieuw) een verbod op aan Moderno om kippenmest te storten op eigen terrein. Verder werd Moderno veroordeeld om de mest dagelijks uit de stallen te verwijderen en dagelijks af te (laten) voeren.
Stankoverlast is vaak moeilijk te bewijzen, omdat de onaangename geur vaak op willekeurige tijdstippen optreedt. Maar door de E-Nose kan er bewijs worden verzameld en kan de bron van de overlast worden gevonden en aangepakt.
In dit specifieke geval zijn de apparaten dus niet opgehangen om te onderzoeken waar de geur vandaan komt - want dat is al bekend - maar om een beeld te krijgen van de ernst van de stank en de frequentie waarmee dit voorkomt.
Onlangs is premier Gilmar Pisas (MFK), een kijkje gaan nemen - of beter gezegd een luchtje gaan scheppen - in het gebied, om kennis te nemen van de problematiek en om uitleg te krijgen over het geplaatste detectiesysteem.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.