CBS: Toerisme grootste ontwikkeling

Van een onzer verslaggevers

Willemstad - De Curaçaose economische bedrijvigheid is in 2022 met 7,9 procent toegenomen, na de groei van ruim 4 procent in 2021. Dat wordt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekendgemaakt. Het onderzoeksinstituut presenteert ‘de eerste resultaten van de economische ontwikkeling van Curaçao voor het jaar 2022’.

economie,,De economie blijft weerbaar ondanks de recordhoogte van het inflatiecijfer. Die nam het afgelopen jaar sterker toe dan verwacht, tot ruim 7,4 procent in 2022, vooral door de forse stijging van de energieprijzen”, aldus CBS.
Uitgelegd wordt dat de economische groei wordt berekend aan de hand van de volumegroei in het productieproces en de conjunctuurontwikkeling. ,,Deze gegevens zijn nog voorlopig, omdat nog niet over volledige gegevens van alle bedrijfstakken kan worden beschikt”, zo wordt eraan toegevoegd.
In 2022 was de toeristische industrie, van alle bedrijfstakken, de belangrijkste sector die van toegevoegde waarde is geweest, gevolgd door transport (in haven en luchthaven) en opslag en industrie van administratieve en ondersteunende activiteiten. ,,Over de hele linie van economische activiteiten was er sprake van groei, met uitzondering van vier bedrijfstakken (gezondheid en welzijn, onderwijs, overheid en professionele dienstverlening), maar de bovengenoemde sectoren waren zeker de grootste drijfveren waardoor er reële groei heeft plaatsgevonden”, zo benadrukt CBS nog eens.
De bedrijfstak ‘transport & opslag’ vertoont een bloei van ongeveer 32 procent in economische activiteit in 2022. Bij transport zijn alle activiteiten in de haven en luchthaven in het algemeen vooruitgegaan. Het aantal tankeractiviteiten en container-‘bewegingen’, het aantal binnengeloodste schepen naar gewicht zijn gestegen bij de havenactiviteiten. ,,Hierbij moet nog wel gedacht worden aan de doorgerekende invloed van het uitblijven van een raffinaderij.” De ‘cruise calls’ en het aantal cruisepassagiers zijn ook gestegen, maar nog niet tot pre-covidaantallen. De luchttransportactiviteiten zijn ook flink gestegen als gevolg van een toename in het aantal passagiers, het aantal landingen, en de luchtvrachten.
De ‘horecasector’ (accommodatie en restaurants) behorend bij het toerisme, heeft een groei ervaren in 2022. CBS: ,,De activiteiten in de bedrijfstak hotels en restaurant zijn sterk toegenomen ten opzichte van het jaar 2021.” En ten aanzien van de landen waar de toeristen uit afkomstig zijn, schrijft het CBS dat de bestemmingen die het vorig jaar al goed deden, ook in deze periode groeien, maar bestemmingen die voorgaande jaren minder presteerden, nu ook mooie groeicijfers laten zien. ,,Naar werelddeel bekeken groeide het toerisme vanuit Zuid-Amerika (+140 procent) het sterkst, gevolgd door het Caribisch gebied en Noord-Amerika (+125 procent), en Europa (+46 procent). Alles overziend leiden deze ontwikkelingen tot een stijging in toegevoegde waarde in de bedrijfstak hotels en restaurants van 68,4 procent”, aldus CBS.
In de bedrijfstak ‘administratieve en ondersteunende activiteiten’ is er ‘een aanzienlijke stijging van 30 procent waargenomen’. ,,In deze laatstgenoemde bedrijfstak is een aantal activiteiten gerelateerd aan toeristische activiteiten zoals autoverhuur, administratieve en ondersteunende activiteiten en overige bedrijfsondersteunende werkzaamheden die een spin-off-effect hebben ervaren vanwege de groei in toerisme”, aldus het CBS.
In de bedrijfstak ‘vastgoed’ zijn de activiteiten gestegen met 1,81 procent naar aanleiding van een stijging in verhuurde panden.
In ‘kunst, amusement en recreatie’ is er een toename van meer dan 18 procent. De groei van de activiteiten in deze bedrijfstak is ook voor een deel verbonden aan toerisme.
En zo vervolgt CBS: ,,In 2022 zette de activiteiten in de bouw zich voort in een groei van 24,4 procent. De ontwikkeling van de nieuwbouw van woningen, straatinfrastructuur, commerciële panden en hotels hebben geleid tot een positieve prestatie in de bouwnijverheid.”
CBS legt nog uit dat in 2022 een nieuwe methode geïmplementeerd is voor het berekenen van het bruto binnenlands product (bbp) in constante prijzen. ,,Dit brengt met zich mee dat voorgaande jaren niet meer vergelijkbaar zijn qua methode. Tot 2021 werd het bbp in nominale prijzen gecorrigeerd met de totale consumenten prijsindex (CPI) om te komen tot de constante prijzen. Nu worden deze per bedrijfstak gecorrigeerd.”
Voor informatie van andere bedrijfstakken en meer details over de economische ontwikkeling van het jaar 2022 is het artikel ‘Economische Ontwikkeling 2022: Een rijzende economie’, te downloaden van de website van het CBS.

Vergelijking regio
CBS tekent op: ,,In 2022 vertoont de economische ontwikkeling van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied een gemiddelde groei van 4 procent. De economie van Colombia is met 7,5 procent reëel gegroeid, terwijl Venezuela uit een daling van 1,5 procent (2021) naar een groei van 8 procent is gegaan. Volgens de gepubliceerde data uit de Regional Economic Outlook for the Western Hemisphere is de Caribische regio, dat afhankelijk van het toerisme is, gegroeid met 7,2 procent. Eilanden zoals de Dominicaanse Republiek hebben een positieve reële groei van 4,9 procent, Jamaica 4 procent en Barbados 10 procent. Het buureiland Aruba heeft een groei van 5,7 procent. De economische ontwikkeling op Curaçao loopt in dezelfde trend van de meeste landen in de Caribische regio en de wereld, waarvan de meeste een herstel of expansie hebben meegemaakt in 2022.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.