Door Ajay Surjbalisingh
In de afgelopen weken zijn aandelenmarkten over de hele wereld getuimeld en beleggers zagen hun winsten verdampen.
Als belangrijkste drijver wordt aangemerkt de bezorgdheid van beleggers dat stijgende inflatie in de VS zal leiden tot hogere rentes dan verwacht en daardoor hogere rentekosten voor bedrijven. De inflatie (consumentenprijzen) in de VS nam toe met 0,5 procent in januari, terwijl de zogenaamde core-inflatie (die prijzen van voedsel en brandstofcategorieën uitsluit) 0,3 procent steeg, de grootste stijging sinds januari 2017. Terwijl een rentestijging in maart 2018 alom werd verwacht, veroorzaakten deze hoge inflatiecijfers onzekerheid met betrekking tot toekomstige renteverhogingen.
Nadat de inflatiegerelateerde angsten zijn gaan liggen, herstelden aandelen. Een index van aandelen wereldwijd steeg 0,8 procent deze week, significante indices in Europa stegen eveneens, gedreven door sterke resultaten van bijvoorbeeld Airbus, het grootste lucht- en ruimtevaartbedrijf in de regio, terwijl de grootste economie van het continent, Duitsland, groeide met 0,6 procent in het laatste kwartaal van 2017.
De S&P 500 bijvoorbeeld verloor 11,3 procent vanaf 26 januari tot 8 februari, maar herstelde meer dat 5,8 procent sindsdien. In Azië sloten aandelen Hong Kong meer dan twee procent hoger sinds vorige week. Aandelen Japan echter daalden verder tot een dieptepunt in vier maanden vanwege een sterkere yen ten opzichte van de dollar. Door stijgende aandelen verzwakte de Amerikaanse dollar ten opzichte van de valuta’s van de G7-landen.
Ondertussen is de volatiliteit fors gestegen zoals gemeten door de VIX-index: de index steeg vanuit een stabiele basis tussen 10 en 15 tot een piek rond 35. Terwijl de volatiliteit nu afneemt, is deze nog steeds hoog en suggereert dat beleggers meer risico-avers zijn geworden en dat het herstel van aandelen van korte duur kan zijn. Gezien hoe de markten hebben gereageerd op recente economische data, lijkt het zeker waarschijnlijk dat aandelen onder vuur zullen blijven.