Al het nieuws

Deze week wordt gekenmerkt door een sterke aandelenmarkt, gedreven door een opleving van de olieprijs. De bijgaande grafiek laat zien hoe aandelen wereldwijd, zoals gemeten door de Morgan Stanley Capital Index (MSCI Index), de grootste winst op weekbasis (1,15%) realiseerde in een maand en nu op bijna het hoogste punt staat sinds een jaar. Naast de olieprijs drijven de markten op het optimisme dat centrale banken hun accommoderend beleid zullen voortzetten en economieën verder ondersteund zullen worden.
Minder goed nieuws kwam uit Europa waar de economie van de Eurozone 0,3 procent in het tweede kwartaal groeide, een vertraging van 0,6 procent bbp-groei vorig kwartaal. De groeivertraging kwam voornamelijk van Duitsland en Spanje, terwijl de groei in Italië en Frankrijk vlak bleef. Zelfs met deze vertraging, lijken beleggers vertrouwen te hebben dat het beleid van de ECB het zwakke economisch herstel verder zal steunen.
De opleving van de olieprijs heeft wellicht de meeste invloed op het vertrouwen van beleggers. De andere grafiek illustreert de prijs van de West Texas Intermediate (WTI): een stijging van 4 procent in een week en staat nu op 43,50 dollar per vat.
Markten verwachten dat de informele besprekingen tussen de Opec en de niet-Opec producenten volgende maand zal leiden tot acties om de oliemarkt te stabiliseren.
Speculaties over een mogelijke bevriezing van het aanbod van ruwe olie onder leiding van Saoedi-Arabië zet de prijs hoger. Tegelijkertijd projecteert de International Energy Agency dat de huidige olie-overschotten zullen afnemen als gevolg van toenemende vraag vanwege fundamenteel economisch herstel: ook dit ondersteunt de olieprijs.

Courtesy van RBC Royal Bank NV - Foreign Exchange Trading Dutch Caribbean


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.