Al het nieuws

De markten zijn nog steeds in de greep van grote onzekerheid: of het nu de olieprijs betreft of het rente beleid van de Fed.
De olieprijs daalde tot een dieptepunt van 26,21 dollar per vat op donderdag 11 februari. Tegelijkertijd neemt de onzekerheid rond de olieprijs enorm toe zoals wordt weergegeven door de zogenaamde volatiliteitsindex (zie grafiek 1). Bedrijven die handelen in olie, sluiten vaak termijncontracten af waarin wordt bepaald welke hoeveelheid olie tegen welke prijs op welke datum wordt geleverd. De volatiliteitsindex meet de beweeglijkheid van prijzen in dit soort contracten.
Sinds begin dit jaar is de onzekerheid rond de olieprijs enorm toegenomen en nadert niveaus van rond de kredietcrisis. Het gevolg is dan ook een zeer volatiele olieprijs. Aangezien de correlatie tussen olie en aandelen hoog is in deze omgeving, bewegen aandelenprijzen net zo hard en in dezelfde richting als de olieprijs.
Grafiek 2 illustreert het verloop van de Morgan Stanley Capital Index World (MSCI aandelen wereldwijd).
Sinds begin dit jaar zijn aandelen wereldwijd met bijna 12 procent gedaald. De beursgenoteerde oliesector levert zelfs 19 procent in sinds begin dit jaar (MSCI World Energy).

Courtesy van RBC Royal Bank NV - Foreign Exchange Trading Dutch Caribbean