Afgelopen donderdag werd weer eens duidelijk hoe belangrijk de olieprijs is voor aandelenmarkten, in het bijzonder in de VS.
Het bijgaande plaatje illustreert de correlatie tussen de prijs van ruwe olie (WTI) en de S&P 500 aandelenindex (1999 als basisjaar).
De correlatie is in sommige perioden sterker dan andere. Wat verder opvalt, is dat de olieprijs sinds de piek ultimo 2013 scherp is gedaald, terwijl de daling van de S&P 500 later begon en minder scherp is. Dit kan impliceren dat de Amerikaanse aandelen nog verder kunnen dalen. Echter, mocht de olieprijs uitbodemen, zal dat ook meevallen. Neem donderdag als voorbeeld:
De oliefuture steeg namelijk 3,6 procent en trok aandelen in de rit mee omhoog. Oorzaak: een gerucht dat Rusland de Opec zou ondersteunen om olieproducerende landen te bewegen om de productie te verlagen. Anticiperend hierop steeg de olieprijs naar 33 dollar per vat en aandelen van oliebedrijven profiteerden meteen. Zo steeg Chevron met 2,9 procent en Exxon Mobile met 2,1 procent. Ook Caterpillar, die een belangrijke leverancier is van equipment voor olieproductie, profiteerde en steeg 4,8 procent.
De grote vraag is natuurlijk of de prijs van olie nu structureel zal herstellen. Deze prijs geeft een sterk signaal: de vraag naar olie is te zwak ten opzichte van het aanbod. Of de vraag moet omhoog, of het aanbod omlaag. Aan de vraagzijde zit weinig muziek, immers, de economische groei wordt vertraagd door lagere groei in China.
Zal er toch wat meer muziek komen vanuit de aanbodzijde?
Courtesy van RBC Royal Bank NV - Foreign Exchange Trading Dutch Caribbean