Al het nieuws

De eerste week van het jaar werd gekleurd door een negatief sentiment in China dat de aandelenmarkten wereldwijd omlaag drukte. De Chinese overheid reageerde met een aantal maatregelen met betrekking tot de organisatie van de beurs (zie vorige editie) en pompte ruim 15 miljard dollar liquiditeit in negen financiële instellingen ter ondersteuning van de markt. Markten reageerden positief en aan het begin van de tweede week zagen we enige consolidatie. De basis echter bleek net niet stevig genoeg en aandelen zakten toch verder weg: de belangrijkste drijver is de olieprijs. De bijgaande grafiek illustreert de sterke correlatie tussen olieprijs (-15,8 procent sinds begin dit jaar) en aandelen wereldwijd (-6,8 procent sinds begin dit jaar, gemeten aan de Morgan Stanley Capital Index- World).
De prijs van de West Texas Intermediate dook op vrijdag 15 januari, voor het eerst sinds 2003 onder de 30 dollar per barrel. Markten verwachten namelijk dat de internationale sancties tegen Iran dit weekend nog worden versoepeld en dit land de productie gaat verhogen. De minister van Olie, Bijan Zhanganeh, heeft aangegeven binnen enkele weken de productie met minstens 500.000 barrels per dag te kunnen verhogen en zelfs tot 1 miljoen barrels per dag binnen 6 maanden. Iran behoort tot de top 5 producenten in de Opec en zal er alles aan doen om haar marktaandeel terug te winnen. Zo bieden zij aan Europese afnemers extra lage prijzen aan en zijn ze niet van plan zich te houden aan productiequota die de Opec oplegt.
Met het oog op hoge olievoorraden, dalende vraag naar olie alsook stijgende productie door nieuwe volumes van Iran, is het vooruitzicht van de olieprijs niet positief.
Olieaandelen worden hard getroffen, maar ook andere bedrijven die exporteren naar olielanden, zien hun omzetten en winsten dalen: immers de olieproducerende landen hebben veel minder geld te besteden en ook hun valuta staat onder druk waardoor importen duurder worden.
In deze omgeving van onzekerheid en negatief sentiment doen de zogenaamde safe-havens het goed: de Japanse yen en goud stegen respectievelijk 2,9 procent en 3,1 procent sinds begin dit jaar.

Courtesy van RBC Royal Bank NV - Foreign Exchange Trading Dutch Caribbean


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.