Al het nieuws

New York - Beleggers op Wall Street gaan goedgemutst de kerstdagen tegemoet. Op de laatste volledige handelsdag voor Kerstmis sloten de beursgraadmeters in New York woensdag opnieuw stevig in het groen. De aanhoudende kerstrally werd onder meer gesteund door een flinke stijging van de olieprijs.

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen eindigde 1,1 procent in de plus op 17.602,61 punten. De brede S&P 500 steeg 1,2 procent tot 2064,29 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq won 0,9 procent tot 5045,93 punten.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met bijna 5 procent tot 37,83 dollar. Die stevige opmars, naar de hoogste prijs van de afgelopen twee weken, werd gevoed door het bericht dat de olievoorraden in de VS vorige week onverwacht zijn gedaald.

In de Dow Jones leidden de olieconcerns ExxonMobil en Chevron de dans, met winsten van respectievelijk 3,3 en 3,9 procent. Ook andere aan grondstoffen gerelateerde aandelen boekten flinke winst. Koperproducent Freeport McMoRan werd 16 procent meer waard, aluminiumreus Alcoa kreeg er 6,6 procent bij. In de Dow Jones hoorde machinebouwer Caterpillar, die veel apparatuur levert aan de mijnbouw, bij de uitblinkers met een plus van ruim 2 procent.

Nike leverde na een sterke opening 2,3 procent in. De sportartikelengigant werd in eerste instantie beloond voor de sterke kwartaalresultaten die dinsdag werden gepubliceerd. Beleggers besloten vervolgens echter winsten op het aandeel te verzilveren. Nike zag zijn beurswaarde dit jaar met een derde stijgen.

Naast Nike was Walt Disney het enige fonds in de Dow dat op verlies stond. Het entertainmentconcern (min 1,2 procent) weet deze week op de beurs niet te profiteren van zijn kaskraker Star Wars en stond voor de derde achtereenvolgende dag in de min. Disney won dit jaar in totaal wel 12 procent aan beurswaarde.

Beleggers kregen ook nog enkele opbeurende berichten over de Amerikaanse economie. Zo bleek het consumentenvertrouwen in de VS deze maand sterker te zijn toegenomen dan eerder werd gedacht, terwijl de uitgaven van consumenten in november verder stegen. In die maand trok ook de verkoop van nieuwbouwwoningen in 's werelds grootste economie verder aan.

De euro was woensdagavond 1,0915 dollar waard, tegen 1,0875 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.