Al het nieuws

Van onze redactie

New York - De effectenbeurzen in New York deden maandag een stapje terug. Beleggers kauwden aan het begin van een wegens Thanksgiving ingekorte handelsweek op tegenvallende cijfers over de Amerikaanse industrie en woningmarkt en een enorme fusie in de geneesmiddelensector.

De toonaangevende Dow-Jonesindex eindigde 0,2 procent lager op 17.792,68 punten. De bredere S&P 500 ging 0,1 procent omlaag naar 2086,59 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq leverde eveneens 0,1 procent in en sloot op 5102,48 punten.

Kort na opening van de handel bleek uit cijfers van marktonderzoeker Markit dat de Amerikaanse industrie deze maand minder hard groeit dan in oktober. Ook werd bekend dat de verkoop van bestaande woningen in oktober sterker is ingezakt dan economen hadden verwacht. 

Blikvangers op Wall Street waren de farmaceuten Pfizer en Allergan, die een megafusie aankondigden waarmee een bedrag van 160 miljard dollar gemoeid is. Beleggers waren niet bijzonder onder de indruk; Pfizer leverde 2,6 procent in en Allergan 3,4 procent.

Pfizer was daarmee ook meteen de sterkste daler onder de hoofdfondsen. Ook smartphonemaker Apple was uit de gratie, gezien het koersverlies van 1,3 procent. Bovenaan de Dow prijkte doe-het zelf-keten Home Depot met een winst van 1,8 procent. Frisdrankproducent Coca-Cola won 1,3 procent.

Geldautomatenmaker Diebold wist eveneens de ogen van beleggers op zich gericht. Het bedrijf kondigde aan zijn Duitse branchegenoot Wincor Nixdorf over te nemen. Beleggers reageerden ook op deze deal weinig enthousiast en zetten het aandeel 6,7 procent lager.

Restaurantketen Chipotle Mexican Grill herstelde met een plus van 4 procent van de forse klap die het eind vorige week kreeg. Het aandeel ging vrijdag 12 procent onderuit nadat was gebleken dat een aantal mensen onlangs e.coli heeft gekregen na een bezoek aan een restaurant van de keten.

De euro was 1,0630 dollar waard, tegen 1,0605 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel eerder op maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 41,88 dollar per vat. Brentolie werd 0,6 procent duurder en bracht per vat van 159 liter 44,93 dollar op.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).