Al het nieuws

Amsterdam - Ontwikkelingen die kunnen leiden tot het opzeggen van het Britse EU-lidmaatschap ('Brexit') en het uit de euro stappen door Griekenland ('Grexit') geven de komende beursweek kleur. Beleggers zullen echter ook hun handen vol hebben aan macro-economische rapporten en, in mindere mate, kwartaalcijfers uit het bedrijfsleven.

De Europese beurshandel heeft een moeizame week achter de rug. Na een goed begin, op maandag, liepen de graadmeters met name dinsdag en woensdag flinke averij op. De AEX besloot de verkorte handelsweek donderdag bovendien als een van de weinige dalers. De hoofdindex van de beurs in Amsterdam sloot met een verlies van 0,3 procent op 487,85 punten. Vrijdag waren de meeste beurzen dicht in verband met de Dag van de Arbeid.

Ook de komende beursweek is verre van normaal. Zo is de beurs in Londen maandag gesloten en wordt in Tokio wegens nationale feestdagen pas vanaf donderdag gehandeld. Het leeuwendeel van het geagendeerde nieuws komt maandag uit de VS. Daar praten twee leden van het beleidsbepalende orgaan van de centrale bank over de staat van de economie. Daarnaast zal bestuursvoorzitter Steve Easterbrook uit de doeken doen hoe hij de lange periode van omzetdalingen bij McDonald's wil beëindigen.

Dinsdag presenteert de Europese Commissie zijn lenteraming, die onder meer prognoses bevat voor de economische groei, de inflatie en de werkloosheid. Diezelfde dag wordt duidelijk of de Amerikaanse dienstensector in april is gegroeid of gekrompen en staan de kwartaalcijfers van onder meer Walt Disney op de rol.

Woensdag is het voor de zoveelste keer er op of eronder voor Griekenland, dat die dag ruim 200 miljoen euro aan het IMF moet overmaken. Amper een week later staat een betaling van 770 miljoen op de rol.

Op donderdag gaan de Britten naar de stembus. Premier Cameron heeft een referendum over het EU-lidmaatschap toegezegd als hij wint. Zijn tegenstrevers van de Labourpartij zien een 'Brexit' echter als het grootste risico voor het Britse bedrijfsleven.

Het belangrijkste cijfer van de week komt op vrijdag. Dan wordt bekendgemaakt hoeveel banen er in de VS zijn gecreëerd in april na de zwakke gang van zaken in maart. Economen verwachten in doorsnee 225.000 nieuwe banen.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).