Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Amsterdam - Het Cultuurfonds geeft dit jaar de Cultuurfonds Onderscheiding aan professor Rose Mary Allen, buitengewoon hoogleraar cultuur, gemeenschap en geschiedenis aan de University of Curaçao, voor haar belangrijke bijdrage aan cultureel erfgoed en geschiedenis van Curaçao.

RoseMaryAllenDe onderscheiding wordt op maandag 3 juni aan Allen uitgereikt op Kasteel Amerongen (Utrecht) door de Gevolmachtigde minister van Curaçao, Carlson Manuel, tijdens een feestelijke en cultuurrijke ceremonie waar ook de vier andere laureaten van 2024 hun Cultuurfonds Onderscheiding krijgen uitgereikt.
De Cultuurfonds Onderscheiding is de opvolger van de Zilveren Anjer, die sinds 1950 door het Cultuurfonds wordt toegekend aan bijzondere vrijwilligers voor cultuur en natuur in Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk.
Met intensief en uniek onderzoek heeft Rose Mary Allen de verhalen uit de overlevering van Curaçao - over het slavernijverleden, de afkomst van families, tradities en gewoonten - kunnen behouden en vastgelegd. Dit is van onschatbare waarde voor het Curaçaos erfgoed, met name het Afro-Curaçaos deel en dient als een waardevolle bron voor huidige generaties.
Cathelijne Broers, directeur van het Cultuurfonds, merkt op dat met de Cultuurfonds Onderscheiding de spotlights worden gezet op fantastische, onmisbare mensen die zich jarenlang belangeloos inzetten voor cultuur of natuur.
,,De mensen die onze onderscheiding krijgen, springen er bovenuit, zij zijn echt het ‘gouden draadje’ dat het netwerk verbindt”, motiveert ze.
Het is dit jaar de vijfenzeventigste keer dat het Cultuurfonds bijzondere vrijwilligers voor cultuur en natuur een onderscheiding geeft, inmiddels aan meer dan driehonderd mensen. Broers: ,,En dat blijven we ook doen. Cultuur en natuur zijn dé verbindende waarden in onze samenleving. En dat is geen bijzaak, maar een hoofdzaak voor ons allemaal. En deze bijzondere vrijwilligers laten zien dat je er dan ook wat voor kan doen en hoeveel dat betekent.”
Naast Rose Mary Allen, wordt de Cultuurfonds Onderscheiding dit jaar toegekend aan Franke Remerie (voor zijn inzet voor natuurbehoud en biodiversiteit), Patricia Tjiook-Liem (voor haar inzet voor het cultureel erfgoed van Chinese Indonesiërs in Nederland), Gert-Jan en Carla Kramer-Lems (voor hun inzet voor muziek, beeldende kunst, erfgoed en theater) en Engelen van Amerongen (voor hun inzet voor het behoud van historisch textiel).


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.