Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Koninkrijksrelaties en Digitalisering heeft John Soliano in de ministerraad voorgedragen voor benoeming tot gezaghebber van Bonaire. Dit is gisteren door de Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN) bekendgemaakt.

F15 nwe gezaghDe beslissing over de aanstelling van een nieuwe gezaghebber op Bonaire liet lang op zich wachten. Na het vertrek van Edison Rijna in april 2023 duurde het tot januari van dit jaar voordat duidelijk werd dat de zoektocht naar een nieuwe gezaghebber uiteindelijk niets had opgeleverd. De 2 kandidaten die benoembaar waren bevonden trokken zich terug waardoor het sollicitatietraject opnieuw moest worden opgestart. Waarnemend gezaghebber Nolly Oleana verklaarde zich bereid om tot uiterlijk eind dit jaar de honneurs waar te nemen maar dat blijkt nu niet nodig.

Soliano (52) is geboren op Bonaire en is sinds 2024 directeur Bedrijfsvoering en Ondersteuning bij het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB). Hij was van 2022 tot 2024 zelfstandig adviseur op het gebied van personeelsbeleid, organisatieontwikkeling, leiderschap en deugdelijk bestuur. Daarvóór werkte hij onder meer zes jaar als manager bij de Orco Bank Bonaire. Van 2012 tot 2016 was hij als directeur verantwoordelijk voor de reorganisatie van de Bonaire Holding Maatschappij (BHM). Verder bekleedde hij diverse functies als interimmanager en manager human resources bij onder meer het Bonairiaanse telecombedrijf (Telbo N.V.) en het Water- en Energiebedrijf Bonaire (WEB).

Soliano studeerde personeel en arbeid aan de Hogeschool West Brabant en behaalde aan de University of the West of England zijn Masters of Arts in Managing Human Resources. De benoeming van Soliano als gezaghebber van Bonaire gaat in op 1 augustus 2024.

Een gezaghebber die weet te verbinden
Staatssecretaris Alexandra van Huffelen is ervan overtuigd dat er in de persoon van John Soliano een gezaghebber is gevonden die mensen met elkaar weet te verbinden. Dit zei ze gisteren in een videoboodschap voor de Bonairiaanse gemeenschap naar aanleiding van het nieuws dat Soliano op 1 augustus begint als nieuwe gezaghebber van Bonaire.

F15 nwe gezagh KADERDe functie van gezaghebber is volgens Van Huffelen ontzettend belangrijk. ,,Ik ben dan ook heel blij dat we na een zorgvuldige sollicitatieprocedure de zoektocht naar uw nieuwe gezaghebber op een goede manier kunnen afsluiten”, aldus de staatssecretaris. Volgens haar is Soliano een bestuurder die zowel de grote uitdagingen waar Bonaire de komende jaren voor staat als de vele ambities voor het eiland onafhankelijk, integer en met veel kennis en kunde kan helpen realiseren.

Waarnemend gezaghebber Nolly Oleana werd ook genoemd. ,,Ik hecht er ook aan om hem te bedanken voor zijn enorme inzet voor Bonaire als waarnemend gezaghebber. Ik ben hem zeer dankbaar voor alles wat hij voor u als bewoners en voor het eiland heeft gedaan.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.