Meer draagvlak nodig voor nieuwe LOK-wetgeving
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - In het wetgevingstraject LOK (Landsverordening op de kansspelen) treedt Statenlid Steven Croes van oppositiepartij PAR naar eigen zeggen op als ‘bruggenbouwer’ tussen de trustsector en Financiënminister Javier Silvania (MFK).
De LOK brengt de nodige veranderingen met zich mee ten aanzien van de online gaming-bedrijven, waar ook veel trustkantoren mee te maken hebben. Tot nu toe waren er vanuit de bedrijven veel zorgen.
Aangezien Croes in het verleden gedurende vier jaar in de trust werkzaam was, heeft hij veel contacten. Het Statenlid heeft veel van de ongerustheden aangehoord en doorgespeeld aan de bewindsman. ,,De minister van Financiën staat zeker open voor suggesties en verbeteringen.”
In dat verband heeft Croes al diverse keren gesproken met Silvania. Zo ook begin deze week, waarbij de laatste versie van de LOK is doorgenomen. Volgens het PAR-lid zijn er wel degelijk verschillen en heeft de minister goed geluisterd naar de op- en aanmerkingen vanuit de sector.
Tegelijkertijd heeft Silvania ook rekening gehouden met de input vanuit de TWO (Tijdelijke Werkorganisatie) in verband met de implementatie van het Landspakket, zo weet Croes.
De ministerraad is onlangs akkoord gegaan met het aanbieden van het ontwerp van de LOK aan de Raad van Advies (RvA) en is een spoedadvies aangevraagd. Hoe sneller de Landsverordening op kansspelen kan worden ingevoerd, des te sneller kan het Land Curaçao profiteren van de inkomsten, redeneert Silvania. Hij rekent op 40 miljoen gulden per jaar.
Het is bijzonder dat een minister, in dit geval van regeringspartij MFK, gebruikmaakt van de diensten van een prominent lid van de oppositie, zoals in verband met LOK van parlementariër Croes. Al eerder stuurde Silvania via sociale media een bedankje aan het adres van het PAR-Statenlid.
,,Dit is een win-winsituatie”, zegt Croes, die zelf eerder minister was. ,,De sector is nog altijd niet helemaal tevreden en ziet graag meer aanpassingen, met name wat betreft de strenge zogeheten ‘substance’-vereisten. Maar in elk geval is er nu meer draagvlak dan in het begin. En dat is van belang.”