Gerecht: Specialisten vallen wél onder wet normering topinkomens

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het gerecht is van oordeel dat de medisch specialisten in loondienst van CMC onder de reikwijdte vallen van de Landsverordening normering topinkomens Curaçao (LNT).

CMC 2Het Curaçao Medical Center (CMC) moet namelijk als een overheidsgelieerde entiteit worden aangemerkt en de uitleg van de wetsgeschiedenis op de LNT brengt mee dat medisch specialisten als medewerker van die entiteit onder het begrip ‘topfunctionaris’ vallen.
Dit levert volgens de rechter in kort geding ‘geen strijd met hogere regelgeving en/of algemene rechtsbeginselen op’. Er is daarom geen reden te oordelen dat de landsverordening jegens de medisch specialisten onverbindend en de uitvoering ervan onrechtmatig is en deze wet in zoverre buiten werking moet worden gesteld.
Op 21 december 2022 is de LNT in werking getreden. In de LNT is bepaald dat de maximale bezoldiging van een topfunctionaris van een grote overheidsgelieerde vennootschap per kalenderjaar 295.000 gulden bedraagt.
De maximale bezoldiging is afgeleid van het aangepaste salaris van de minister-president, namelijk inclusief een solidariteitskorting van 25 procent. Bij landsbesluit van 28 december 2022 is bepaald dat dit deel van de Landsverordening geldelijke voorzieningen ministers per 30 juni 2023 vervalt; op het moment dat de daartoe vereiste ministeriële regeling wordt afgekondigd, komt de tijdelijke covidverlaging van 25 procent te vervallen en zal de bezoldigingsnorm van de LNT per 1 juli 386.000 gulden bedragen.
Op grond van de LNT kan onder bepaalde voorwaarden voor een topfunctionaris een bezoldiging worden vastgesteld die maximaal 130 procent van de maximale bezoldiging is. Dat komt neer op zo’n 500.000 (een half miljoen) per jaar.
Het huidige salaris van de medisch specialisten bedraagt volgens het vonnis tussen 300.000 en 660.000 gulden, afhankelijk van leeftijd, ervaring en specialisme. ,,Naast een vaste looncomponent ontvangen de specialisten een variabele beloning waarvan de hoogte afhangt van de omzet uit particuliere patiënten.”
De conclusie is, aldus het gerecht, dat CMC een overheidsgelieerde entiteit is en de LNT daarom op CMC van toepassing is. Alleen de overheid en overheidsgelieerde entiteiten vallen onder de werking van de LNT. In de definitiebepaling wordt onder overheidsgelieerde entiteit verstaan een vennootschap of stichting als bedoeld in de Landsverordening corporate governance.
Niet in geschil is dat Stichting HNO Holding (Hospital Nobo Otrobanda) een stichting is als bedoeld in de Landsverordening corporate governance. Uit de statuten van deze stichting volgt ook dat deze is opgericht door het Land, dat de minister beslist ter zake van de benoeming en het ontslag van de leden van het bestuur en van de raad van commissarissen en ter zake van de wijziging van de statuten. CMC valt als exploitatievennootschap rechtstreeks onder Stichting HNO Holding.

Lijst SBTNO niet leidend
,,Dat CMC niet op de website van Stichting Bureau Toezicht en Normering Overheidsentiteiten (SBTNO) staat vermeld kan niet tot een ander oordeel leiden”, meldt het vonnis.
Vervolgens moet de vraag worden beantwoord of de medisch specialisten in dienst van CMC kunnen worden aangemerkt als topfunctionaris als bedoeld in de LNT.
Uit de parlementaire geschiedenis zoals hiervoor weergegeven, kan worden geconcludeerd dat CMC bewust op bijlage 3 is geplaatst en dat geen sprake is van een vergissing zoals CMC in de eerste plaats stelt. Ook volgt uit de parlementaire geschiedenis niet zonder meer dat het begrip medewerker beperkt moet worden uitgelegd in die zin dat medisch specialisten daar niet onder vallen.
Uit de toelichting in de derde nota van wijziging blijkt dat is stilgestaan bij de reikwijdte van de LNT voor bepaalde organen en is gemotiveerd waarom sommige er niet onder vallen. CMC is, anders dan bijvoorbeeld de ombudsman als functionaris, in dat kader niet genoemd, terwijl in diezelfde nota wel uitdrukkelijk is vermeld dat zij als vennootschap in bijlage 3 moet worden vermeld.
Gelet op het voorgaande en mede in de context van het doel van de LNT om, ter voldoening aan de voorwaarden verbonden aan de financieringssteun van Nederland, de personeelskosten voor de overheid en de overheidsgelieerde entiteiten, zoals CMC, te verlagen, kan in dit kort geding niet worden aangenomen dat het niet de bedoeling van de wetgever is geweest om alle medewerkers van overheidsgelieerde entiteiten, waaronder de medisch specialisten in loondienst van CMC, onder de LNT te laten vallen. ,,Van belang is in dat verband de door het Land gestelde en door CMC niet betwiste financiële relatie tussen de CMC-entiteiten en het Land en de financiële afhankelijkheid van die entiteiten van het Land.”

LNT met verhoogde norm geen barrière...
‘Dat CMC niet kan concurreren met ziekenhuizen in Nederland kan niet worden aangenomen’

Wilt u meer over dit onderwerp lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.