Al het nieuws

  • Strijd om goed personeel

  • Chata: Probleem niet nieuw; meersporenbeleid nodig en geen eenmalige acties

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Werkend-lerentrainingsprogramma’s, tijdelijke vergunningen voor buitenlandse arbeidskrachten en onderwijsaanbod dat gericht is op de vraag van de hospitalitysector.

chata1Het tekort aan gekwalificeerde werknemers voor de Curaçaose toerismebranche is niet alleen nu, maar al jaren een probleem. Het is wellicht door de coronacrisis schrijnender geworden, door het vertrek in 2020 van goede krachten, maar het probleem is niet nieuw. Zo benadrukt Chata, de belangenorganisatie van ruim 250 bedrijven die actief zijn in de lokale hospitality- en toerismesector.
,,Volgens Chata kan dit alleen structureel worden opgelost door een meersporenbeleid en niet door eenmalige kortetermijnacties, die het probleem eerder verschuiven dan oplossen. Middels diverse initiatieven samen met verschillende stakeholders en de overheid, dient aan een duurzame oplossing te worden gewerkt.”
Chata geeft aan kennis te hebben genomen van de persconferentie van de regering in verband met de actuele arbeidssituatie op het eiland, specifiek bij het werven van personeel bij het binnenkort (medio april) te openen Sandals Royal Curaçao.
De belangenvereniging beseft dat er zorgen zijn over ‘het gevecht om aan goed personeel te komen’. Rekening houdend met het sterke herstel van de sector, dat al sinds juni 2021 merkbaar is, en met het vooruitzicht dat de covidpandemie steeds meer wordt behandeld als een ‘endemie’, erkent Chata de grote zorgen van diverse organisaties in de sector. ,,Zij ervaren het ‘gevecht’ om personeel aan den lijve en de moed zakt hen soms in de schoenen als er vanuit diverse hoeken in de markt aan hun mensen, die al moeilijk te vinden zijn, ‘getrokken’ wordt.”
Daarom wordt een ‘driesporenbeleid’ voorgesteld, waar volgens Chata alle organisaties in de sector van kunnen profiteren. Op de eerste plaats dient er op zeer korte termijn het ‘werkend-leren’-trainingsprogramma te worden opgestart. Ten tweede: alle ondernemingen die, ondanks pogingen om lokaal te werven, hun vacatures niet kunnen vervullen, moeten tijdelijke vergunningen krijgen om buitenlandse werknemers aan te trekken voor het trainen van lokale arbeidskrachten. Tot slot moet het onderwijsaanbod voor de hospitalitysector worden verbeterd en uitgebreid. Hiermee wordt de aansluiting op de arbeidsmarkt versoepeld en is er binnen een periode van drie tot vier jaar structureel meer en gekwalificeerd lokaal personeel beschikbaar om de bestaande bedrijven en nieuw te vestigen zaken te voorzien.
,,Ook volgens diverse macro-economen is het tijdelijk openstellen van de arbeidsmarkt een vereiste om onze economie te stimuleren. Het is anders onmogelijk om de diverse hotels, die de komende jaren hun deuren openen, van personeel te voorzien”, vervolgt de Chata met Maria-Helena Seferina-Rojas als directeur en Hans Slier als voorzitter.
,,Een groei van 30 procent van de huidige hotelkamerinventaris alleen al in 2022, is niet zomaar te voorzien van personeel. En de kwaliteit en standaarden moeten hoog zijn, om ervoor te zorgen dat wij als vakantiebestemming een goede naam behouden en waar mogelijk zelfs verbeteren.”
De private sector zegt op zijn beurt een steentje bij te dragen door het organiseren van een ‘job fair’, die op zaterdag 19 maart plaatsvindt in samenwerking met de Curaçao Restaurant Association (CRA). Aanvullend coördineert Chata samen met andere hospitalitypartners en de overheid de uitvoering van diverse trainingsprogramma’s, waaronder het genoemde werkend-lerentraject.
,,Chata is ervan overtuigd dat de ‘bolo’ (taart) van banen in de sector groot genoeg is en dat we met z’n allen ervan kunnen genieten, vooral onze lokale mensen, die graag een carrièreswitch willen maken of zelfs zonder werk zitten.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.