Al het nieuws

Uitbreiding nodig om toenemend aantal toeristen veilig af te handelen

Van onze correspondent
Kralendijk - De eerste stap in verbetering en uitbreiding van Flamingo Airport is gistermorgen gezet, door de ondertekening van een Memorandum of Understanding door de betrokken partijen.

bonbiaAls alles volgens plan verloopt zal over een jaar of twee worden begonnen met onder meer de bouw van een nieuwe aankomsthal en de uitbreiding van de vertrekhal van Bonaire International Airport (BIA).
Nederland investeert 15 miljoen euro in het project dat in totaal 50 miljoen euro gaat kosten. Bonaire draagt 6,6 miljoen bij en voor de overige ruim 28 miljoen wordt gezocht naar investeerders. Dit liet minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) weten. Hij kwam speciaal voor de ondertekening van het Masterplan Bonaire International Airport met een vlucht van Divi Divi van Curaçao naar Bonaire op en neer. In het bijzijn van vertegenwoordigers van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, het Openbaar Lichaam Bonaire en BIA verrichtte hij samen met de ceo van BIA, Maarten van der Scheer, de aftrap van de uitwerkingsfase door de onthulling van een impressietekening van hoe Flamingo Airport er in de toekomst uit gaat zien. Volgens Van der Scheer gaat het om een voorkeursvariant waar tijdens de uitwerkingsfase zomaar het een en ander aan kan worden gewijzigd, maar de vernieuwde luchthaven zal voldoen aan de eisen qua veiligheid, kwantiteit en kwaliteit die worden gesteld door de internationale burgerluchtvaartorganisatie ICAO.
Harbers was voor de eerste keer op Bonaire in zijn hoedanigheid als minister van I&W maar hij is wel al meerdere malen op het eiland geweest, zo vertelde hij aan de toehoorders. Volgens hem betekent de stap die gisteren genomen werd niet alleen een uitbreiding van de terminal, maar ook van de luchtvaartveiligheid. ,,Bovendien willen Nederland en Bonaire er voor zorgen dat BIA klaar is voor de duurzame luchtvaart van de toekomst. Bij de herinrichting van de platformen zal er daarom rekening worden gehouden met de komst van elektrische vliegtuigen”, aldus Harbers.
De luchthaven wordt aanzienlijk uitgebreid. Het platform wordt vergroot zodat er plaats is voor meerdere grote verkeersvliegtuigen. Er komen meerdere looproutes vanaf de vliegtuigen naar de nieuwe aankomsthal die rechts van het huidige gebouw tegen het platform aan wordt gebouwd. In de aankomsthal zal een bagageband van zestig meter komen waardoor de bagageafhandelingen soepeler zal verlopen, zeker als er meerdere grote toestellen tegelijk aankomen. De huidige vertrekhal wordt twee keer zo groot en ook de route die moet worden afgelegd naar de toestellen wordt veranderd. De plek voor de douane en de paspoortcontrole voor aankomende reizigers verhuist naar de nieuw te bouwen aankomsthal.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.