Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - De Bonairiaanse overheid zegt de ontwikkelingen van de voedselprijzen nauwlettend in de gaten te houden en stappen te ondernemen om de koopkracht te beschermen of te verbeteren.

BONvoedselHet bestuurscollege (BC) heeft vorige maand de Nederlandse regering benaderd om de accijnzen op benzine te verlagen. Het resultaat hiervan was een tegemoetkoming van zestien cent op de benzineprijs. Zonder deze accijnsverlaging zou de benzineprijs met 22 cent gestegen zijn in plaats van zes cent. Ook zijn gesprekken met supermarkten, importeurs en producenten gaande om tot een prijsbeleid en -controle te komen voor een mand basisproducten. ,,Wij zijn ons ervan bewust dat de situatie zorgelijk is. Daarom zijn wij in overleg met supermarkten en importeurs over een methode voor het vaststellen van maximumprijzen op bepaalde producten voor de eerste levensbehoeften, zodat er een eerlijke prijscontrole kan plaatsvinden”, aldus gedeputeerde van Economische Zaken Hennyson Thielman. ,,Het is belangrijk dat de implementatie van maximumprijzen op producten en levensmiddelen op een goed afgewogen manier gebeurt, zodat het haalbaar blijft om deze producten te importeren. Dit voorkomt dat de producten niet meer worden aangeboden, zoals in het verleden is voorgekomen.”
De effecten van de oorlog in Oekraïne zijn volgens Thielman zichtbaar in de hele toeleveringsketen. Deze keten bestaat uit alle activiteiten en processen vanaf de oorsprong tot het moment dat de consument het eindproduct koopt. ,,De prijs van graan om kippen mee te voeren, is drastisch gestegen. Door de stijgende brandstofprijzen zijn ook de transportkosten van het graan vanaf de plaats van oorsprong tot bij de kippenboer gestegen. Om eerlijke voorwaarden te garanderen voor lokale productie van eieren en tevens het belang van de consument te beschermen, gaat ook de maximumprijs voor lokaal geproduceerde kippeneieren aangepast worden”, zo laat Thielman weten
Het Openbaar Lichaam Bonaire is met projecten gestart om lokale productie van voedsel te stimuleren en binnenkort wordt met de Nederlandse regering gesproken over de mogelijkheid om de abb op bepaalde producten en diensten te verlagen. ,,Hoewel prijzen wereldwijd aan het stijgen zijn, nemen wij proactief stappen om deze effecten te verzachten en om een toename van de kosten van levensonderhoud te beperken door verschillende maatregelen op korte termijn.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.