Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Gezaghebber Edison Rijna noemt de beslissing van het Nederlandse kabinet om de hele wereld en dus ook Bonaire op oranje te zetten ‘minder aangenaam nieuws’.

bongrafiekHet openbaar lichaam Bonaire (OLB) stuurt een brief naar Den Haag waarin het zijn teleurstelling uitspreekt over de maatregel. Rijna zegt dat hij deze, ondanks alles, wel kan begrijpen.
,,Het nieuws heeft ons verrast. Ondernemers en werknemers in de toeristische sector hebben het zwaar. We vragen in de brief om extra steunmaatregelen én we vragen om vluchten uit de Verenigde Staten (VS) en Canada toe te laten”, aldus Rijna. Op 15 december heeft minister Cora van Nieuwenhuizen Infrastructuur en Waterstaat (IenW) het verbod op directe vluchten uit de VS en Canada verlengd tot 15 januari. Meteen na het bekend worden van code oranje drong de toeristische sector erop aan zo snel mogelijk vliegverkeer vanaf het Amerikaanse continent mogelijk te maken. Volgens Rijna is het lastig om als overheid steeds de balans te vinden waardoor er aan de ene kant toeristen naar het eiland kunnen komen terwijl het aan de andere kant veilig blijft voor de inwoners van Bonaire. ,,Niet al teveel mensen maar net genoeg voor de bedrijven om weer iets te kunnen verdienen.”

Volgens de gezaghebber houdt men zich niet altijd aan de maatregelen. Er zijn illegale feesten en de anderhalve meter afstand wordt niet in acht genomen. ,,Ik vraag iedereen zich aan de regels te houden. In de komende periode gaat het Korps Politie Caribisch Nederland (KPCN) samen met de afdeling Toezicht en Handhaving nog intensiever controleren. Bij feesten met dj’s of luide muziek zal er worden opgetreden en zelfs sluiting is mogelijk. Breng de gezondheid van familie, vrienden en kennissen niet in gevaar. Wanneer het aantal besmettingen weer gaat stijgen zullen we strengere maatregelen moeten afkondigen en dat wil niemand.”
GGD-arts Marian Luinstra-Passchier legt uit waar de nieuwe besmettingen van de laatste weken vandaan komen. ,,Er is sprake van vier clusters en bij alle vier is er sprake van iemand van Curaçao die naar Bonaire is gekomen of van een Bonairiaan die op Curaçao besmet is geraakt. Er zijn zes losse besmettingen waarvan we bij vier de bron hebben kunnen achterhalen”, aldus Luinstra-Passchier.

De voorbereiding voor het vaccinatieprogramma is in volle gang en komt nu in een stroomversnelling. Of er op Bonaire gelijktijdig met Nederland wordt begonnen met vaccineren kan ze niet beloven. Begin januari worden de diepvriezers en ander materiaal naar het eiland vervoerd, dus veel later dan in Nederland zal het volgens haar niet worden.

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.