Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De Dutch Caribbean Corporation of Airports (DCCA) zet een nieuwe stap op weg naar betaalbare regionale luchtvaart. Die boodschap had de voorzitter deze maand tijdens een reis langs alle leden.

ARUluchtvaart2Joost Meijs is de directeur van Aruba Airport en voorzitter van de DCCA. Hij heeft deze maand de vijf lid-eilanden bezocht. De samenwerking tussen de regionale luchthavens is daarmee versterkt. In de week van 10 juli reisde hij samen met program manager?Joanne Christiaans naar de vijf eilanden. Ze spraken met de luchthavenbeheerder en operators van elk eiland. Ook stonden gesprekken gepland met belanghebbenden op elk eiland die betrokken zijn bij de luchtvaartindustrie. Belangrijke partners zoals overheidsfunctionarissen, ministeries van Toerisme, toerismebureaus, burgerluchtvaartautoriteiten en luchtvaartmaatschappijen werden op de hoogte gebracht van de ontwikkelingen binnen de DCCA, het werk dat tot nu toe is verricht en wat er nog op stapel staat. De voorzitter van de DCCA presenteerde kortetermijndoelen en langetermijndoelen. Dat deed hij met het oog op de komende DCCA-conferentie - A Flight to the Future - die in november zal worden gehouden op Curaçao. Tijdens deze conferentie zal DCCA drie belangrijke aankondigingen doen die de eilanden helpen om hun doel te bereiken: meer betaalbare, efficiënte en duurzame intereilandverbindingen door middel van luchtvervoer.
,,Als DCCA kijken we niet alleen naar de voordelen van onze inspanningen op de lange termijn, maar ook naar de voordelen op de korte termijn. We zullen stappen ondernemen om luchtvaart betaalbaarder te maken. Als groep moeten we een serieuze poging doen om de geldende tarieven voor luchtvaartmaatschappijen lager te maken en deze zoveel mogelijk te harmoniseren”, zegt Meijs. ,,Dat betekent dat we korte termijn moeten investeren. Doen we dat, dan zullen we in de toekomst meer kunnen vliegen en dat zal een zeer positieve sociale impact hebben voor alle betrokken eilanden.”
De voorzitter van de DCCA heeft deze maand ook gesproken met Arubaanse bestuurders en belanghebbenden, zoals de minister van Toerisme, de minister van Transport, de directeur van Aruba Tourism Authority en de directeur van Directie Luchtvaart. Ook zij kregen een presentatie van de huidige situatie bij DCCA. Dat gaf ze inzicht in de laatste strategische plannen en ontwikkelingen op het gebied van elektrisch vliegen.
DCCA richt zich op het verduurzamen van de vliegverbindingen tussen de CAS- en BES-eilanden in Caribisch Nederland op de lange termijn. Sinds de laatste conferentie, die op Aruba plaatsvond, is een werkgroep bezig om een Joint Strategic Plan te schrijven. De bezoeken aan de verschillende eilanden in Caribisch Nederland hebben de DCCA-stakeholders nog dichter bij het bereiken van hun doelen gebracht, zegt Meijs. De banden tussen de luchthavens zijn versterkt, waardoor er in de toekomst meer samenwerkingsmogelijkheden zijn.
DCCA is een samenwerkingsverband tussen alle zes Caribische luchthavens binnen het Koninkrijk der Nederlanden. De groep verbetert de kwaliteit van elke individuele luchthaven door elkaar hulp te bieden en samen te werken.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.