Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Projectontwikkelaar Natura Development heeft zonder toestemming van het ministerie van Natuur bij Embassy Suites een boom gekapt die een beschermde status heeft.

ARUEmbassyMinister Ursell Arends (Raiz) van Natuur wil voorkomen dat er nog meer schade wordt toegebracht aan de natuur. Om die reden liet hij via een advocaat een ordemaatregel opleggen.
Premier Evelyn Wever-Croes (MEP) reageerde verbaasd op deze actie van haar coalitiepartner en vroeg de minister om uitleg. Die kreeg ze, Arends gaf zondagavond een persverklaring.
Hij legt uit dat over de aanlegvergunning van Natura Delevopment de afgelopen weken veel te doen is geweest. De projectontwikkelaar vroeg deze vergunning aan, omdat deze tegenover het nieuwe Embassy Suites een strand wil aanleggen. Op 6 juni kreeg Natura Delevopment de vergunning. In het document zijn diverse voorwaarden opgenomen. Zo is het de projectontwikkelaar niet toegestaan om natuur weg te halen zonder toestemming van de minister van Natuur. Dezelfde regel staat ook in de Natuurbeschermingsverordening.
,,Helaas zijn ze op de betreffende locatie begonnen met het kappen van bomen die een beschermende status genieten. Mijn ministerie is daarover niet ingelicht en heeft geen toestemming geven”, zegt Arends.
Het standpunt van de bewindsman staat haaks op het standpunt van Natura Development. De projectontwikkelaar stelt geen ontheffing nodig te hebben en is daarom begonnen met de werkzaamheden. De minister ziet het anders en wilde de bouwwerzaamheden stilleggen. Om die reden koos Arends voor een ordemaatregel.
Terwijl minister Arends daarmee bezig was, bleek dat Aruba Birdlife Conservation (ABC) ook bezig is om een rechtszaak aan te spannen. De minister legde snel contact met hun advocaat en die stuurde het verzoek in om een ordemaatregel op te leggen.
Arends wil met de projectontwikkelaar in gesprek om ervoor te zorgen dat het correcte pad wordt bewandeld. De aanvraag voor de ordemaatregel bevat een verbod om verder te gaan. Dat wekt de indruk dat een minister een ander ministerie iets oplegt. Maar volgens Arends is het belangrijker dat de wet wordt nageleefd en dat de natuur wordt beschermd.
,,We willen economische ontwikkeling en dat vereist een balans tussen bouwen en natuur. We hebben wetten en die gelden voor iedereen.”
De regering is nu aan het evalueren wat de volgende stap zal zijn.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.